Fenomen: Zašto naša planeta pulsira na svakih 26 sekundi?

Da li ste se ikada zapitali da li Zemlja ima srce?

Zašto Zemlja pulsira na svake 26 sekunde i zašto naučnici to ne mogu da objasne ni poslije 60 godina?

Početkom 1960-ih, geolog po imenu Jack Oliver prvi je dokumentovao talas poznat kao “mikroseizam”, navodi Discovery channel. Oliver, koji je u to vrijeme radio na Univerzitetu u Kolumbiji, čuo je buku, ali nije imao odgovarajuće instrumente kojima seizmolozi danas raspolažu.

Od tada, naučnici su proveli puno vremena osluškujući puls i pokušavajući da otkriju odakle on potiče.

Šta uzrokuje da Zemlja pulsira?

Uprkos decenijama istraživanja, ne postoji objašnjenje o tome šta uzrokuje da Zemlja emituje puls svakih 26 sekundi. Neki naučnici misle da je to povezano sa okeanskim talasima koji udaraju o epikontinentalni pojas u Gvinejskom zalivu.

Međutim, ova teorija ne objašnjava zašto je puls jači tokom određenih godišnjih doba, ili zašto se nije mijenjao tokom vremena uprkos varijacijama u nivou mora, obrascima talasa i klimi.

Naime, na tlu svjetskih okeana nalazi se kontinentalni greben koji djeluje kao džinovski talasni prelom. Tako su naučnici teoretizovali da se, kako talasi pogađaju ovo određeno mjesto na kontinetalnom grebenu u Gvinejskom zalivu (Atlantski okean jugozapadno od Afrike), proizvodi i ovaj redovni puls planete Zemlje.

Drugo moguće objašnjenje je da je pulsiranje Zemlje uzrokovano vulkanskom aktivnošću u regiji.

Misterija koja još uvijek nije riješena

Zemljin puls predstavlja jedan od fascinantnih prirodnih fenomena koji izazivaju naše razumijevanje na koji naša planeta funkcioniše. To može biti jednostavan fizički proces koji još uvijek nije potpuno shvaćen ili signalizira da se ispod naših stopala događaju složeniji i dublji procesi.

Izvor: nsuzivo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti