FASCINANTAN INTERVJU S NAJPOZNATIJIM ‘ZVIŽDAČEM’: Edward Snowden iz prve ruke govori o funkcionisanju američkog obavještajnog sektora, zavjerama kojima je svjedočio, životu u Rusiji i drugim temama

Istaknuti američki zviždač Edward Snowden, koji je otkrio magnitudu masovne špijunaže od strane američkih obavještajnih agencija (u saradnji s moćnim korporacijama), od 2013. nalazi se u Rusiji nakon što su mu američke vlasti ukinule pasoš (pokušao je doći do Južne Amerike).

snowden1

Nedavno je o svojim iskustvima i motivaciji da razotkrije veliki sistem nadzora građana napisao knjigu pod nazivom “Permanent Record”. U istoj priča o svojim iskustvima dok je radio za američku CIA-u i NSA, kao i o tome kako je odlučio postati zviždač.

O svemu je u možda i najopsežnijem intervjuu do sada govorio za poznatu YouTube emisiju “Joe Rogan Experience”. Intervju traje gotovo 3 sata, no svi koje zanima priča o Snowdenu željet će isti pogledati od početka do kraja.

Snowden detaljno i vrlo razumljivo objašnjava kako funkcioniše američki obavještajni sektor, kako sarađuje s politikom i biznisom, te brojne druge detalje kojima je on lično svjedočio. Takođe govori o životu u Rusiji, svojim daljnjim planovima te brojnim drugim temama.

Posebno se osvrnuo na ulogu moderne tehnologije, naročito pametnih telefona u kontekstu špijunaže osoba širom svijeta. Istaknuo je kako su generacije prije informacione revolucije (internet, pametni telefoni) imale mogućnost da se na njihove poteze, bili oni dobri ili loši, “zaboravi”, jer trajnog zapisa nije bilo – danas je situacija potpuno drugačija i podaci o pojedincu se čuvaju bez roka trajanja (pozivi, poruke, e-mailovi, kretanja …).

I više od 6 godina otkako se odlučio na svoj hrabar potez Snowden je i dalje idealist te smatra kako će doći i drugi nakon njega. Ističe kako mu je žao što nije i ranije reagovao, izašao s podacima u javnost, priznajući kako je i sam “čekao da se pojavi neki drugi heroj” koji bi sve objavio, ali takvu osobu nije dočekao – na kraju je shvatio da to ipak mora biti on, znajući jako dobro koliko će ga to koštati …

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti