ČEKA SE ODGOVOR: Ovo je poruka koju smo poslali vanzemaljcima

Naučnici su u smjeru planete udaljene 12 svjetlosnih godina poslali muzičku poruku i nadaju se da će za otprilike 25 godina stići i odgovor od vanzemaljaca, ako ih tamo ima

Naš prvi kontakt s vanzemaljcima, ako ih ima, mogao bi biti već za 24 godine. Naime, naučnici su poslali muzičku poruku u smjeru obližnje planete, koja je u mnogome slična Zemlji. 

Organizacija METI International čak devet puta je radiovalovima poslala poruke inteligentnim vanzemaljcima i to između 16. i 18. oktobra, kako bi bili sigurni da će stići prema odredištu. 

U muzičkoj poruci su 33 kompozicije, svaka duga 10 sekundi, upute u kojima se navodi kako čovječanstvo bilježi vrijeme te napomena kad ćemo osluškivati povratnu poruku.

Muzički signal poslali su prema egzoplaneti GJ273b, koja se svrstava u kategoriju ‘Super Zemlje’. Ima nešto veću masu od Zemlje, nalazi se u zoni koja bi mogla podržavati život i 12 je svjetlosnih godina udaljena od nas. To znači da bi nam odgovor mogao stići za 24 godine i po tome je to prva takva poruka s ciljanim iščekivanjem odgovora. Naravno, ako vanzemaljci odluče odmah odgovoriti na poruku. 

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti