EVO ŠTO BISTE TREBALI VJEŽBATI s obzirom na vaše godine

Znate li koliko biste trebali vježbati u prosjeku kako biste bili što zdraviji, i šta? Mi donosimo sve odgovore.

vjezbe3

Dvadesete
Ovo je dobar period u vašem životu jer ste još uvijek u naponu snage, a poznato je i kako snaga mišića koju izgradite u 20-ima ostaje s vama i kasnije. Tako se preporučuje dizanje utega, sklekovi, čučnjevi i iskoraci te vježbanje minimalno 2-3 sata sedmično.

Tridesete
Za ovo je razdoblje vrlo važna raznolikost treninga kako biste bili sigurni da je u vježbu uključeno cijelo tijelo i da ne zanemarujete određene dijelove. CrossFit, trčanje, bicikliranje, plivanje, joga, ples, takođe minimalno 2-3 sata sedmično te definitivno ne zanemarujte istezanje, koje je važno u svakoj dobi.

Četrdesete
Ovo je vrijeme kada vaša snaga i izdržljivost počinju opadati te započinjete veliku borbu protiv sala na trbuhu. Takođe, to je i vrijeme kada mnogi ljudi prestaju vježbati s težinama, a zapravo bi trebali jedino tako vježbati jer snaga mišića kod oba pola pada za 5-8 posto. Važno je samo da budete dosljedni u vježbanju i da koristite utege.

Pedesete
Ovo je vrijeme kada počinje nastupati bol, no nemojte dopustiti da ona počne kontrolisati vaš život. Bole vas koljena? Plivajte! Ne možete plivati? Isprobajte jogu ili pilates. Važno je samo da sebi prilagodite program vježbanja s obzirom na to gdje vas boli, ali ne da odustanete od vježbe.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti