Evo kolika će vam biti penzija ako čitav život radite za prosječnu platu

Kada bi posljednju godinu staža plata bila povećana za, recimo 100 konvertibilnih maraka, penzija bi bila veća za svega dvije marke – 435 KM.

penzija1

Istovremeno, poslodavac, osim što bi povećao platu radniku za 100 KM, morao bi da plaća doprinos za PIO veći za oko 31 marku mjesečno; plaćao bi samo za PIO doprinos nešto više od oko 279 maraka.

Ove kalkulacije važe pod uslovom da radnik prima trenutnu prosječnu platu oko 830 KM cijeli radni vijek, te da mu poslodavac uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu cijelu neto platu.

Računica je pokazala i da radnici u privredi, čije plate su u prosjeku 500 maraka, ne mogu da se raduju odlasku u penziju. Kada bi radili cijeli radni vijek za tu platu, penzija bi im iznosila svega 261 konvertibilnu marku.

– Međutim, ako je sav staž ostvaren na području Bosne i Hercegovine i ako je penzija samostalna, onda se u ovom i svim takvim slučajevima na teret RS-a vrši namirenje do 359,37 KM, koliko iznosi nakon posljednjeg usklađivanja i povećanja penzije za tri odsto, počev od 1. oktobra ove godine – objašnjava portaparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Oni sa najvećim ličnima primanjima u javnoj upravi, finansijama, informacionim tehnologijama i energetici, gdje su neto plate u prosjeku 1.200 KM, takođe mogu da očekuju duplo manju penziju od plate. Ako bi cijeli radni vijek, odnosno puni radni staž od 40 godina primali toliku platu, onda bi imali penziju od 626 maraka.

Izvor: freshpress.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti