Einsteinov TAJNI recept za rješavanje problema!

Albert Einstein rekao je ovako: “Ako imam sat vremena za rješavanje problema, 55 minuta ću potrošiti na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako ga riješiti.” I bio je u pravu. Umjesto “bezglavog” srljanja u pokušaje rješavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumijete, tad ćete ga puno lakše riješiti.

Jeste li primijetili kako vam je uvijek lakše dati pravi savjet nekome drugome nego samome sebi? Zato, zamislite da to nije vaš problem već tuđi i savjetujte što napraviti. Takođe, ako je moguće, pokušajte problem razdvojiti na manje cjeline i dobro razmisliti o svakoj – na primjer, kako bi se situacija mogla razviti ako ovo napravim ovako ili ono onako. Pokušajte razmisliti o posljedicama svakog koraka koji namjeravate poduzeti kako bi vidjeli je li to dobra odluka.

Važno je i kako sebi predstavljate problem, odnosno koje riječi upotrebljavate. Recimo, želite prestati pušiti jer vam je to postao problem pa, umjesto da ponavljate “Prestat ću puštiti”, radije ponavljate “Produžit ću svoj život, bit ću zdraviji, imat ću više energije”. Takav način razmišljanja prije će vas dovesti do cilja.

Zgodan trik je i formulisanje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno voli zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svjesni. Takođe, dobra motivacija je i nagrađivanje. Na primjer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite ih skinuti. Tada razmišljajte ovako – cijeli tjedan ću paziti na kalorije, ali u nedjelju ću sebi dati oduška i počastiti se nekom poslasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan “grešan” dan, a osjećat ćete se motivirano.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti