Edward Snowden: Prate nas na svakom koraku

Čovjek koji je raskrinkao masovnu prismotru od strane američkih službi sada upozorava na jačanje internet-koncerna.

Snowden je govorio za više njemačkih listova, rekavši između ostalog da se nada azilu u Njemačkoj.

Već je sedam godina prošlo otkako je Edward Snowden (37) otkrio kako američke i druge zapadne službe prisluškuju gotovo sve i svakog. Danas Snowden upozorava da će demokratski pokret u Hongkongu biti ugušen istim metodama – obuhvatnom prismortom.

Snowden je u intervjuu za njemački nedjeljnik Der Spiegel rekao da bi bilo pogrešno posmatrati uspon desničarskih političara samo kao “privremeno odstupanje od političke norme”.

“Svuda su političari i preduzetnici shvatili da mogu da iskoriste tehnologiju kako bi uticali na svijet na jednom višem nivou”, rekao je poznati uzbunjivač.

On smatra da je tehnički razvitak interneta postao opasnost: “U svijetu totalne prismotre u kojem bi se svako kršenje zakona bez izuzetka gonilo – svi ljudi bi bili kriminalci”, rekao je Snowden, tražeći obustavljanje “masovnog prikupljanja podataka”.

To ne važi samo za tajne službe već i za koncerne kakvi su Facebook i Google. Bivši američki obavještajac kaže da se u prvom koraku ljudima mora pojasniti “koliko smo praćeni na svakom koraku”. “I ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti”, rekao je on za Der Spiegel.

Međutim u Sjedinjenim Državama je Snowden optužen za izdaju. U pokušaju da 2013. iz Hongkonga stigne u Ekvador, zaustavljen je na moskovskom aerodromu pošto su SAD poništile njegov pasoš. Snowdenu je u Rusiji odobren azil koji trenutno teče do sljedeće godine.

“Bilo bi mi drago da sam dobio političku zaštitu od Njemačke i Francuske i tamo podnio zahtjev za azil. Ali su tamošnje vlasti tražile razloge da me odbiju”, rekao je Snowden u intervjuu listu Welt. On je uvjeren da bi Njemačka danas mogla da mu odobri azil bez velikih posljedica po odnose Berlina i Washingtona.

Edward Snowden je uvjeren da će jednog dana moći da se vrati u SAD. Optužba da je ugrozio nacionalnu bezbjednost je u međuvremenu “implodirala”, rekao je on.

Izvor: dw.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti