Drevna vjerovanja koja je nauka konačno potvrdila

U posljednjih nekoliko godina moderna nauka i stručnjaci koji se njome bave došli su do brojnih otkrića koja su potvrdila dosta drevnih vjerovanja.

U knjizi “Thrive: The Third Metric to Redefining Succes and Cheating a Lif of Well-Being, Wisdom and Wonder” Arianne Huffington sakupljeni su svi od njih.

Čak osam drevnih vjerovanja sada su osvijetljeni kao istiniti, jer im je nauka konačno dala pokriće.

Pomaganje drugima čini vas zdravijima

Psihološka studija Univerziteta Sjeverne Karoline otkrila je kako su ljudi koji imaju svrhu u životu, pogotovo ako je ona pomaganje drugima, sretniji. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje boli, dok su drugi manje ‘sebični’ oblici sreće bolji za fizičko i psihičko zdravlje ljudi.

Akupunktura vraća tijelu ravnotežu

Tradicionalna kineska medicinska tehnika može pomoći riješiti disbalans cirkulisanja energije unutar vašeg tijela. Nebitno je vjerujete li u protok energije, jer nova studija objavljena u ‘Archives od Internal Medicine’ pokazala je kako je akupunktura odličan način rješavanja migrena, artritisa te ostalih hroničnih bolova. Istraživanje provedeno na 18 hiljada ispitanika pokazalo kako je u nekim slučajevima akupunktura djelotvornija od zapadnjačke medicine.

Podrška zajednice potrebna je za napredak

Drevno budističko vjerovanje tvrdi kako je zajednica ključni sastojak veselog, zdravog i ispunjenog života. Studija Univerziteta Brigham Young potvrdila je ovo vjerovanje te zaključila kako je zdrav društveni život zaista dobar recept za dug život.

Tai Chi ublažava različita zdravstvena stanja

Studijom je dokazano kako ova drevna kineska borilačka vještina pomaže u sprečavanju i liječenju brojnih zdravstvenih problema, poput artritisa, slabe gustoće kostiju te bolesti srca.

Meditacija pomaže kod stresa i pomaže unutrašnji mir

Naučnici su konačno dokazali pozitivan uticaj meditacije na ljudsko zdravlje, a istraživanje tima s medicinske škole u Harvardu potvrdilo je da meditacija utiče na kontrolu stresa i funkcionisanje imunološkog sistema. To su otkrili posmatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim praktikovali meditaciju.

Saosjećanje životu daje smisao

Univerzitet Emory proveo je studiju koja je potvrdila kako jedan oblik budističke meditacije saosjećanja potiče sposobnost empatije kod ljudi. Praktikovanjem ovakve vrste meditacije povećava se sposobnost iščitavanja emocija drugih iz njihovih izraza lica, a tako se potiču i pozitivne emocije u čovjeku koje dobro djeluju na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca.

Prihvatanje onoga što ne možete promijeniti smanjuje patnju

Univerzitet Deakin u Australiji pravio je istraživanje na penzionisanim ispitanicima koji su živjeli u domovima jer ne mogu funkcionisati bez pomoći drugih. Oni ispitanici koji su se suočili s neizbježnim i prihvatili gubitak samostalnosti pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Zaključili su kako je adaptacija i aktivno prihvatanje onoga što se ne može promijeniti ključno za njihovu dobrobit.

Sve što je ljudima potrebno jeste ljubav

Istraživači s Harvarda potvrdili su kako vrijednost ljubavi u zdravom i sretnom životu niko ne može opovrgnuti. Harvard Grant Study koju je vodio psihijatar George Vlliant potvrdila je kako je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. Objasnio je kako postoje dva stuba sreće, jedan je ljubav a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti u stranu.

Izvor: srednja.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti