ČUDESNO OTKRIĆE: Rudari u Kanadi pronašli prirodni bazen sa najstarijom vodom na svijetu

Istraživači su u kanadskom rudniku pronašli drevni lokalitet za koji se ispostavilo da je bazen sa najstarijom vodom na svijetu

Znate li koliko je stara najstarija voda na svijetu? Procjenjuje se da je voda sa dna Tihog okeana, na primjer, stara oko 1000 godina.

U jednom kanadskom rudniku, koji je ujedno i najdublji rudnik osnovnih metala, potraga za bakrom, srebrom i cinkom odvela je rudare duboko ispod Zemljine kore. Kada su rudari na velikoj dubini pronašli vodu, otkriće je privuklo pažnju naučnika. Analizom tekućine ispitivalo se koliko se plinova kao što su helij i ksenon nalazi u vodi koja se uhvatila u pukotinama na kamenju.

Drevna voda je prvi put otkrivena u ovom rudniku 2013. godine na dubini od 2 i po kilometra, i tada je utvrđeno da je navodno stara jednu i pol milijardu godina. Tri godine poslije, naučnici Univerziteta u Torontu, otkrili su da je ovaj izvor vode puno dublji i stariji.

Za ovu vodu se navodi da je stara barem 500 miliona godina više od vode koja je pronađena 2013. godine, a nalazi se na dubini od tri kilometra.

Profesorica Barbara Sherwood Lollar je vodila tim koji je došao do zanimljivog otkrića.

  • Kada ljudi razmišljaju o ovoj vodi, oni pretpostave da je riječ o nekoj sićušnoj količini vode uhvaćenoj unutar kamena. Ali činjenica je da izvor prilično pjenuša. Voda zapravo teče brzinom od nekoliko litara u minuti – ova količina vode je puno veća od onoga što smo očekivali – rekla je Lollar.

Drevna voda nije bila jedino otkriće koje je krio ovaj rudnik, nego je omogućio i jedinstven uvid u historiju naše planete i vrsti organizama koji su na njoj živjeli u najstarijim vremenima. Istraživači su pronašli hemijske tragove koje je ostavio jednoćelijski organizam koji je nekada živio u drevnoj tekućini.

  • Gledajući sulfate u ovoj vodi, bili smo u stanju potvrditi trag koji sugeriše prisustvo života. Takođe, uspjeli smo pokazati da je porijeklo signala vidljivog u tekućini zasigurno mikrobiološko – i da je, što je najvažnije, prisutno kroz veoma dugi vremenski period – navela je Lollar, a prenosi Unilad.

Izvor: hayat.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti