Drevna japanska metoda kojom svako uspjeva da UŠTEDI novac

Ti Japanci imaju recept za sve. Narod sa druge planete čija disciplina jednako plaši i fascinira, ali svakako daje primjer koji bismo i mi mogli da slijedimo s vremena na vrijeme. Posebno kad se radi o raspolaganju novcem.

cash1

“Kakeibo” je drevna metoda kojom su se Japanci vijekovima služili da kapital domaćinstva rasporede što ekonomičnije. Ako u obzir uzmemo činjenicu da je zemlja sa Dalekog istoka kroz istoriju civilizacije predvodnik tehnološkog progresa i prosperiteta, ne postoji nijedan razlog da njihove trikove dovodimo u pitanje. Mada, kad bolje razmislimo, nisu to trikovi, već zdravorazumno razmišljanje, ali za nas sa Balkana i to naučna fantastika.

Radi se o krajnje jednostavnoj metodi, čiji je cilj da pojedincu da uvid u to koliko novca i na šta tačno daje u toku jednog mjeseca, pa da u skladu s tim na racionalan način izvrši preraspodjelu troškova. Sve što treba da uradite jeste da na kraju mjeseca jedan po jedan popišete bukvalno sve svoje troškove.

Ključ je da se u pravljenju ove liste napravite četiri grupe:

1. Preživljavanje – kirija, računi i hrana

2. Neobavezno – odjeća, restorani, kafići, uređaji …

3. Kultura – kino, pozorište, koncerti, sportska događanja …

4. Dodatno – pokloni, neplanirane popravke, hitni slučajevi …

I znamo da ovo na prvi pogled ne djeluje kao neko revolucionarno otkriće, ali zapravo će vam pomoći da mnogo racionalnije usmjeravate novac iz džepa, pri čemu daje takve rezultate da možete uštediti i do 30% budžeta.

Pa malo li je?

Izvor: ddl.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti