Dragana Varagić – zanosna Jagodinka iz filma “Varljivo leto ’68”

Vjerovatno ne postoji ljubitelj YU kinematografije koji se ne sjeća Jagodinke Simonović, a naročito njene scene iz filma “Varljivo leto ’68” sa Slavkom Štimcem u ulozi maturanta Petra.

draganav2

U ulozi Jagodinke se pojavila Dragana Varagić, srpska i jugoslovenska glumica koja je rođena u Kraljevu 7.aprila 1957. Krajem 80-ih i početkom 90-ih je bila na vrhuncu slave i popularnosti, ali se tada odlučila da sa suprugom Dušanom Petričićem i kćerkom Mihailom ode u daleku Kanadu kako bi tamo započela novi život. Nakon dvadeset godina, sa porodicom se vratila u Beograd.

Dječiji snovi su joj bili da postane ljekar, ali se iznenada odlučila da se okuša u glumi obzirom da je kao djevojčica bila članica dramske sekcije u Domu pionira. Položila je prijemni, upisala akademiju i postala glumica!

draganav7

Prva uloga koju je dobila je bila ona Milice, djevojke Svetozara Markovića (glumio ga je Lazar Ristovski) u istoimenoj seriji.

draganav5

Ulogu Jagodinke u “Varljivom letu” režisera Gorana Paskaljevića je sama birala, a za Slavka Štimca kaže kako je sa njim odlično sarađivala, obzirom da je izuzetan glumac i divan drug.

U kanadskom Tornontu je radila kao glumica, potom i kao režiserka i producentica. Njena kćerka Miša se prije nje i supruga vratila u Evropu zbog obaveza prema studiju u Bolonji odnosno Barceloni. Nakon toga, ona i Dušan su se takođe odlučili za povratak kući.

draganav3

Zabilježila je više filmskih uloga tokom 80-ih. U filmu “Progon” (1982) je dobila svoju prvu glavnu žensku ulogu u karijeri. Slijedio je film “Veliki transport” (1983) Veljka Bulajića u kojem takođe tumači naslovnu ulogu, a slijedeće godine dolazi i to “Varljivo leto ’68”.

draganav4

Pamtimo je i po tv filmu “Slučaj Laze Kostića” te serijama “Vuk Karadžić”, “Aleksa Šantić” i “Sivi dom”.

draganav1

Dragana više ne snima filmove. Danas je profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

draganav

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti