Deset najmisterioznijih prirodnih fenomena (VIDEO)

Hybrid librarian, Youtube kanal posvećen misterijama, na jednom je mjestu “okupio” najmisterioznije prirodne fenomene. Iako se za većinu zna ili sa velikom sigurnošću pretpostavlja šta su, neki još uvijek ostaju neobjašnjeni.

10. Penitentes (špa.)

Čudne snježne formacije koje se nalaze na glečerima na visokim nadmorskim visinama. Mogu biti više od pet metara visoke.

9. Jezero Pitch

Jezero u Trinidadu. Riječ je o najvećoj prirodnoj asfaltnoj tvorevini, koja je tamo još od miocena. Duboko je oko 75 metara.

8. Kamenje koje ‘jedri’

Uglavnom se može pronaći u Dolini smrti u Kaliforniji. Riječ je o kamenju koje se kreće pustinjom. Iako postoje brojne hipoteze, ne zna se šta ga pokreće.

7. Crvena plima

Uzrokuju je alge koje vodu oboje u crveno. Noću voda postaje nevjerovatne fluorescentne, plavkaste boje.

6. Životinjska kiša

Mnogo puta u istoriji su zabilježene životinje koje – padaju s neba. Ribe, ptice, žabe … Zabilježene su čak i “kiše” pauka i crva. Omiljena teorija koja ih objašnjava su vodeni vrtlozi koji ih usisaju pa ispuste na kopnu.

5. Ledeni krugovi

Ledeni krug koji se okreće zaista je fascinantan prizor. Do njega dolazi kada voda koja ubrzava stvara silu koja vrti ledeni krug kojeg je prethodno slomila. Mogu biti ogromni.

4. Svjetla koja lebde nad barama

Navodno iščezavaju kada im se neko približi. Vjerovatno je riječ o nakupinama plina.

3. Vatreni tornado

U određenim uslovima vatra može formirati “tornado” nevjerovatnog oblika. Tokom požara u australskoj Canberri 2003. pojavio se vatreni tornado dug čak 500 metara.

2. Lebdeće električne “lopte”

Naučnici vjeruju kako je riječ o svijetlećem plinu kojeg formira električno polje. Zabilježene su čak i smrti od ovih opasnih loptastih nakupina elektriciteta.

1. Smrtonosni ledeni prst

Ledeni fenomen koji se pojavljuje na polarnim područjima. Stvara se kad se hladna slana voda brzo spušta do morskog dna, gdje zaledi sve s čim dođe u dodir.

Izvor: atma.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti