ĐAVOLJA KULA: Stijena sumnjive reputacije (FOTO & VIDEO)

Usidrena u sjeveroistočnom dijelu Wyominga, “Đavolja kula” je prvi nacionalni spomenik u SAD.

Lakolit (tijelo od intruzivne stijene koje se formira kada magma iz Zemljine kore počne da se širi horizontalno) odnosno “Đavolja kula” uzdiže se 265 metara iznad prostranih ravnica Wyominga, i oduševljava svojom pojavom.

”Đavolja kula” privukla je pažnju u filmu “Bliski susreti treće vrste”, a za mnoga indijanska plemena Sjevernih ravnica, kao i pleme Kiowa iz okoline Black Hillsa, kula predstavlja svetinju. Pričama koje su se prenosile sa koljena na koljeno i istorijom koja seže hiljadama godina unazad, danas američka indijanska plemena i dalje održavaju svete ceremonije kod kule, uključujući tzv. kolibe za znojenje koje predstavljaju ritual pročišćenja i plesove Suncu.

Postoji više legendi o nastanku “Đavolje kule”, a jedna od njih govori o grupi djevojaka koje su izašle da se igraju. U tom momentu, nekoliko ogromnih medvjeda ih je primijetilo i počelo da ih goni. Da bi pobjegle od medvjeda koji su ih progonili, popele su se na vrh stijene i na koljenima molile Velikog Duha da ih spasi. Čuvši njihove molitve, Veliki Duh je uzdigao stijenu u nebesa kako ih medvjedi ne bi dohvatili. Medvjedi, u njihovom pokušaju da se popnu na stijenu, grebali su kandžama po stijeni i ostavili duboke tragove koji su danas vidljivi na “Đavoljoj kuli”.

Zanimljive činjenice

  • 1906. godine, predsjednik Teddy Roosevelt imenovao je kulu prvim nacionalnim spomenikom Sjedinjenih Američkih Država;
  • “Đavolja kula” se pojavljuje u naučno-fantastičnom klasiku Stevena Spielberga, “Bliski susreti treće vrste” iz 1977. godine;
  • Poznata je i pod nazivom “Medvjeđa koliba”, a mnogi američki Indijanci je i danas smatraju svetim mjestom na kome ostavljaju raznobojne molitvene krpice vezane za drveće u blizini podnožja ove stijene;
  • Dijelovi stijene se redovno odvajaju od strmih zidova kule;
  • Različite životinje našle su svoj dom u i oko ovog nacionalnog spomenika, uključujući jelene, prerijske pse, zečeve, šišmiše, crvenu lisicu i risa.

Izvor: frontal.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti