DA LI ZNATE KAKVO MLIJEKO UOPŠTE PIJETE: Odgovor se krije dnu kartonske kutije

Ako ste ikada zapazili brojeve na dnu pakovanja za mlijeko, trebali biste znati da oni nisu tu slučajno.

pako1

Postoji značenje iza njih, koje mnogi ljudi ne znaju.

Brojevi koji se nalaze na pakovanju mlijeka variraju od 1-5 ili od 1- 6 u nekim zemljama …

Međutim, oni kriju dvije tajne. Prva tajna koja je uplašila mnoge ljude jeste broj koji označava broj rokova upotrebe mlijeka, tačnije, koliko puta je istekao i koliko puta je proizvođač prerađivao mlijeko.

Mlijeko kojem prođe rok trajanja, s polica prodavnica šalje se nazad proizvođaču koji, ima zakonsko dopuštenje da ponovi proces pasterizacije, te ga vrati nazad na tržište.

Mlijeko kojem je istekao rok se obrađuje na 190 stepeni, a zatim se vraća na tržišta i prodavnice prehrambenih proizvoda. Proizvođačima je dozvoljeno da prerađuju mlijeko do 5 puta, ali moraju odštampati tačan broj puta koliko se preradi.

pako2

Dakle, na dnu pakovanja za mlijeko možete naći štampane brojeve, 1,2,3,4,5 i 6, ali takođe možete primijetiti da jedan od ovih brojeva nedostaje. Broj koji nedostaje zapravo pokazuje koliko puta je prerađivano mlijeko. Na primjer, vidite brojeve 12346, a možete primijetiti da broj 5 nedostaje. To znači da se mlijeko preradi tačno 5 puta. Sa druge strane, na nekim paketima vidjet ćete samo jedan broj, što znači da ovaj broj predstavlja potpuno novu stvar.

Ipak, u mnogim zemljama, prerada mlijeka je legalna, i to je činjenica koja potvrđuje gore navedeno.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti