Da li je ova žena najmasovniji evropski serijski ubica?

Jeste li čuli za groficu Erzsébet Báthory, nakontroverzniju ženu mađarske istorije, koja je kriva za smrt više stotina mladih djevojaka?

Jedna od najpoznatijih žena koje su oduzimale živote i, svakako, jedna od najpoznatijih vampirica, Erzsébet Báthory živjela je u drugoj polovini XVI i prvoj polovini XVII vijeka. Smatra se ženom, ubicom, s najvećim brojem žrtava u evropskoj istoriji, premda taj broj još uvijek nije utvrđen – niti će vjerovatno ikada biti.

Tokom suđenja grofici Báthory, najveći navedeni broj žrtava bio je 650, a neki izvori navode zastrašujuće podatke: da je ubila između 300 i, čak, 2.000 mladih djevojaka.

Mađarska grofica je u svojoj 11. godini vjerena za vojnika Ferenca Nádasdya, a u 15. godini se za njega i udala. Međutim, prije nego što je stupila u brak, ona je na svijet donijela kćerku Anastasiju, za koju se vjerovalo da je plod Erzsébetine zabranjene ljubavi sa slugom. S Ferencom je grofica imala još petoro djece, od kojih je dvoje umrlo u ranom djetinjstvu. Nakon 27 godina braka, Erzsébet je ostala i bez supruga, koji je ubijen.

Zanimljivo je da je čitava grofovska porodica Báthory važila za vampirsku porodicu i zbog njihovih veza s grofom Vladom Tepešom. Naime, István Báthory, Erzsébetin rođak, pomogao je “Drakuli” da povrati prijesto. Pored toga, obje porodice su na svojim grbovima imale amblem zmaja.

Nije zabilježen podatak o tome kada je počela da lišava mlade žene života, ali se vjeruje da se to dogodilo poslije 1585. godine. Prema mađarskim legendama, grofica je jednog dana svojoj služavki u bijesu zarila makaze u glavu, pri čemu je okrvavila ruke. Nakon što ih je oprala, učinilo joj se da je koža na mjestima gdje se ranije krv nalazila ljepša i značajno podmlađena. Tako se rodio njen plan da svoju mladost povrati i sačuva na bizaran način – mučiće mlade djevojke, piti njihovu krv i ubijati ih kada joj više ne budu potrebne.

Budući da je efekat izostao i pored brojnih žrtava, Erzsébet je pomislila da krv mladih seljanki ne djeluje na njenu kožu, te je otvorila akademiju kako bi mogla da dođe do krvi plemićkih kćerki.

Glavna kula zamka Čachtice

U zločinima su joj pomagale još četiri žene, koje su za to kažnjene smrću, a ona je kažnjena kućnim pritvorom. Posljednje četiri godine života je provela u svom zamku Čachtice (današnja Slovačka), a preminula je mirno, u snu. Sahranjena na crkvenom groblju u Čachticama 25. novembra 1614. godine, ali se lokalno stanovništvo pobunilo jer “Tigrica Čachtica”, kako su je zvali, počiva na tom mjestu, te je njeno tijelo premješteno u Nagyecsed, u porodičnu grobnicu Báthoryjevih.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti