ČUDO U SRBIJI! Prvo su osjetili čudan miris u kući, a onda su otvorili slavinu i JOŠ NE MOGU DA VJERUJU ŠTA JE POTEKLO

O ovom neobičnom slučaju svjedoče i mještani planinskog naselja ispod Bukovika i Ostrice, ali i nalazi laboranata i ljekara iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

chudo1

Seoski vodovod “Dumača” u Vujetincima ne može da se koristi ni za šta jer je nedavno kroz cijevi potekla – nafta.

O tome svjedoče i mještani tog planinskog naselja ispod Bukovika i Ostrice, ali i nalazi laboranata i ljekara iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

– Voda se ne može koristiti za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i higijene u domaćinstvu. Snadbjevanje vodom se mora obezbjediti putem cisterni ili iz drugih kontrolisanih vodnih objekata. Potrebna su dalja laboratorijska ispitivanja kretanja vrijednosti ukupnih ulja i masti kako bi se ustanovio uzrok njihove pojave u vodi za piće i dale odgovarajuće mjere za rješavanje problema – kaže dr Vesna Šumanov, specijalista higijene iz te zdravstvene ustanove.

Zanimljivo je da je riječ o arteškoj vodi, koja dolazi ispod neprpousnog sloja, sa dubine od 96 metara. U prvom ispitivanju, 4. decembra, uzeta su dva uzorka. Jedan uzorak je iz PVC crijeva, iz bušotine od 96 metara i tu je specijalista toksikološke hemije utvrdio da voda ima “osjetan miris na naftne derivate” i da je sadržaj ukupnih ulja i masti dva miligrama po litru, a dozvoljen je samo jedan miligram.

chudo2

Istog dana uzet je i drugi uzorak, i to u selu na česmi Ivana Radosavljevića. Taj nalaz je bio još opasniji: jasan miris na naftne derivate, a ukupan sadržaj ulja i masti čak pet miligrama, pet puta više od dozvoljenog.

Po snjegovitom danu, mještani tog sela, koje je od Čačka udaljeno 30 kilometara, zaputili su se do rezervoara seoskog vodovoda. Dvojica su pomoću direka s mukom podigla betonski poklopac od stotinu kilograma. U bazenu pluta naftna mrlja debljine bar nekoliko milimetara.

– Sa ovog vodovoda napaja se 16 domaćinstava. Doskora je voda bila za upotrebu, ali smo nedavno u domaćinstvima osjetili miris nafte. Dolazili su iz Zavoda za javno zdravlje, uzimali uzorke, sad voda nije ni za kakvu upotrebu. Ne znamo šta ćemo da radimo dalje. Predosjeća se da je nafta neka. U bazenima ovdje pliva velika mrlja. Bunar je na skoro 100 metara dubine, može da se desi da je negdje probila nafta – kaže Ivan Radosavljević.

Skoro istovetne su i priče drugih Vujetinčana koji su izašli na bazen.

– Uradili smo ga prije 14 godina, bušotina je duboka 96 metara, bilo nas je 16 učesnika. Međutim, prije dva mjeseca, pojavila se nafta, koju smo prvo osjetili u kućama. Sad sve cijevi i bojlere moramo da ispiremo jer se nafta svuda zalijepila – svjedoči Milan Đoković.

chudo3

Rajko Radosavljević (72) veli da je gorivo u vodovodu prvo osjetila njegova supruga.

– “Ovdje, bre, ima neka nafta”, reče mi. Šta da radimo dalje? Snalazimo se kako ko zna i umije. Za stoku nije da se poji. Za sve je zabranjeno, ali se snalazimo. Negdje ima stari vodovod, negdje se ide kod komšija i uzima, i tako. Stoku pojimo i otopljenim snijegom – kaže gazda Rajko.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti