Čudo od čovjeka: 9 rekorda koje još drži Bruce Lee

Pionir borilačkih vještina rođen 1940. godine u San Franciscu, a tokom svog kratkog životnog vijeka napravio je spektakularnu karijeru, kako osnivajući Jeet Kune Do vještinu, tako i ostavljajući neizbrisivi trag u kinematografiji, promovišući cijelome svijetu kineski Kung Fu. Bio je mnogo više od glumca i majstora borilačkih vještina.

bruce3

Bruce Lee je bio ljudski fenomen u punom smislu riječi, a u prilog tome jasno govore brojni svjetski rekordi koje je on postavio. Njih devet do dana današnjeg nije oboreno. Istina je da djeluju potpuno nestvarno, pa čak i podsjećaju na viceve o Chuck Norrisu, ali svi bi trebali znati da je Bruce Lee stekao planetarnu, pa i bezvremensku popularnost iako je živio samo 32 godine, a što nikako nije bilo slučajno.

Krenimo redom.

1. Bruce Lee je bočnim udarcem mogao udariti vreću silom od 45 KG.   

2. Koristeći nunčake bio je u stanju proizvesti udarac od 725 kilograma sile.

3. Mogao je udariti 9 puta u 1 sekundi

Devet udaraca u jednoj sekundi govore sve o brzini koju je posjedovao, a posebno je bila zanimljiva demonstracija njegovog udarca sa udaljenosti od jednog inča. Čovjek od 70 kg bi nakon udarca s udaljenost jednog inča padao 5-6 metara unazad.

4. Mogao je lagano gurnuti prste u neotvorenu limenku Coca-Cole

5. Udarajući silom od 160 kg Muhammed Ali je dostigao rekord Bruce Leea, međutim …

Udarajući silom od 160 kg Muhammed Ali je dostigao rekord Bruce Leea, međutim on je težio 107, a Bruce Lee samo 60 kg! Dovoljan pokazatelj kakvom snagom je raspolagao najveći majstor borilačkih vještina ikada.

6. Mogao je udariti nogom 6 puta u 1 sekundi

Bruce Lee je mogao je udariti nogom šest puta u jednoj sekundi, a nakon svog “step side kick” udarca bi čovjek težak 90 kg padao 20 metara unazad, što je također demonstrirano.

7. Mogao je u komadu napraviti 1500 sklekova

Brojne javne demonstracije Bruce Leea su učinile još većom zvijezdom nego što su mu to njegovi megapopularni filmovi omogućavali. U komadu je bio sposoban napraviti 1500 sklekova, 400 sklekova jednom rukom, 200 sklekova na dva prsta, te 100 sklekova na samo jednom prstu ruke – bez šale!

8. Mogao je udariti vreću tešku 135 kilograma tako da u zrak poleti u visinu od oko 5 metara

9. Mogao je držati ispred sebe šipku s tegovima od 34 kg, jednom ispravljenom rukom na 20 sekundi

Izvor: sportsport.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti