CT otkriva da je kralj koji je vladao u Egiptu prije 3.500 godina zarobljen od neprijatelja i ceremonijalno pogubljen

Savremena tehnologija riješila je misterioznu smrt faraona Sekenenrea Tao II., koji je kratko vladao južnim Egiptom sredinom 16. vijeka prije nove ere

Zahvaljujući CT skeniranju ostataka faraona, otkriveno je da je ceremonijalno pogubljen nakon što je zarobljen tokom bitke s dinastijom Hyksos.

Nova tehnologija otkrila je lezije koje su pažljivo sakrili oni koji su balzamovali faraonovo tijelo.

Prema navodima medijja, mumificirani ostaci faraona, izvorno otkriveni 1881. godine u okviru nekropole u Tebi, izgledali su kao da na njima nema rana, dok su na glavi faraona bili znaci teških ozljeda, ali tačan uzrok njegove smrti bio je predmet rasprava.

CT skeniranje ostataka faraona otkrilo je, međutim, prethodno neotkrivene lezije, a naučnici su sada utvrdili da su faraonu ruke bile vezane na leđima.

“To sugeriče da je Sekenenre zaista bio na prvoj liniji borbe sa svojim jedinicama, rizikujući svoj život kako bi oslobodio Egipat”, rekao je paleoradiolog Sahar Salem s egipatskog univerziteta u Kairu.

Istraživači su takođe utvrdili da je faraona vjerovatno pogubilo nekoliko napadača, jer tragovi ozljeda na njegovom tijelu ukazuju da su nastale iz pet različitih vrsta oružja.

“Tokom pogubljenja vezanog zatvorenika moglo se pretpostaviti da je postojao samo jedan napadač, moguće iz različitih uglova, ali ne s različitim oružjem. Sekenenreova smrt bila je ceremonijalna egzekucija”, procjenjuje Salem.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti