Avion na prilazu aerodromu u Engleskoj se gotovo sudario s misterioznim objektom, piloti “nisu imali vremena za akciju”

Putnički avion Boeing 737 gotovo se sudario s nepoznatim letećim objektom dok se pripremao za slijetanje u vazdušnu luku u Engleskoj.

Bliski susret dogodio se na samo tri metra udaljenosti, a sudar i prava tragedija izbjegnuti su samo srećom.

Izvještaj o incidentu koji se dogodio 1. septembra prošle godine tek je objavljen a navodi se kako je izbjegnuta stravična nesreća nad aerodromom Leeds-Bradford.

Prema izvještaju, “nepoznati osvijetljeni objekt približio se avionu na udaljenosti od tri metra dok se pripremao za slijetanje”.

Incident najviše kategorije potvrdio je i britanski odbor Airprox, agencija koja se bavi bliskim susretima u vazduhu.

Pilot i kopilot aviona odjednom su vidjeli jarko svjetlo i objekt koji se kretao prema avionu, gotovo direktno, malo iznad i ulijevo. Objekt se pojavio bez upozorenja i nije bilo vremena za reakciju”, navodi se u izvještaju.

Policijski helikopter primijetio je leteće lampione u blizini, ali, prema izvještaju, “piloti aviona ne vjeruju da su vidjeli lampione”.

Istraživači koji su ispitivali događaj naveli su u izvještaju da je “definitivno postojala opasnost od sudara”, ali je srećom izbjegnuta katastrofa.

Sličan događaj dogodio se samo tri dana ranije, kada se dron približio na jedan metar od “Airbusa A320” sa 186 putnika, na nadmorskoj visini od oko 2,4 kilometara iznad aerodroma u Manchesteru. To je 20 puta veća od dopuštene visine za bespilotne letjelice.

Agencija odbora Airprox izjavila je da je u posljednjih pet godina zabilježeno oko 400 sličnih incidenata.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti