Čim je čuo da sam iz Jugoslavije, Sinatra je rekao: “Tito?”

U karijeri koja traje više od pola vijeka upoznao je mnoge svjetske muzičare kao što su Frank Zappa, Ray Charles, Quincey Jones, Frank Sinatra, Michael Jackson

Tihomir Pop Asanović jedan je od najboljih domaćih klavijaturista svih vremena, čovjek čije znanje i poziciju u svijetu muzike podržava i dug popis imena s kojima je sarađivao.

Preko grupa Time, September i mnogih drugih s kojima je radio, Pop Asanović nije bio samo svjedokom, nego i važnim sudionikom nastanka rock scene bivše države.

U opširnom intervjuu za portal xxzmagazin.com doktakao se i jednog  zanimljivog momenta kada je u New Yorku upoznao legendarnog Franka Sinatru.

Boravak u New Yorku je za mladog muzičara morao biti zanimljiv?

Naravno, to je bio centar svijeta. Recimo, sa Charlesom Aznavourom upoznao sam se u slavnoj trgovini instrumenta Manny’s Music gdje sam radio neko vrijeme. Sutradan smo vlasnik i ja otišli na ručak s Aznavourom u jedan odličan restoran. Nisam nikada puno pričao o tome koga sam sve upoznao. U New Yorku postoji restoran P. J. Clarke’s, na trećoj aveniji i četrdeset i nekoj ulici. Često smo išli tamo naveče oko 11, 12 sati, dolazili su mnogi glumci i pjevači.

Jedne večeri smo sjedili i prijatelj mi govori, jel znaš ko sjedi s druge strane na pola metra iza tebe? Nemam pojma, a on kaže “sjede ti Gregory Peck i Frank Sinatra“. Odgovorim mu: “Daj, Douglas, nemoj me zafrkavati”, okrenem se, a ono zaista – Frank Sinatra.

Razgovarali smo i dalje da bi malo kasnije Gregory Peck pitao: “Oprostite gospodo, kojim to jezikom govorite, je li to ruski?”. Kad sam im rekao da smo iz Jugoslavije, Sinatra se samo okrenuo i upitno rekao “Tito?”.

Onda nas je Sinatra pitao “da li svirate muziku u Jugoslaviji”, ja mu naravno odgovorim “da”, a on pita “je l’ svirate marševe”. Na to sam mu rekao, “ne, sviramo muziku Franka Sinatre”, a Peck mu kaže “You got it? Htio si ih zeznuti, a sad su oni tebe zajebali”.

Pitao nas je jesmo li muzičari, kako je u Jugoslaviji, da bi tamo htio gostovati, to je bilo u ono vrijeme kad je te godine svirao u Palermu i u Veroni.

Hrvoje Horvat

Izvor: xxzmagazin.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti