BUDUĆNOST JE TU: Futurističke inovacije koje će promijeniti svijet u 2017. godini

Godina koja je pred nama trebalo bi da bude važna prekretnica u mnogim tehnološkim granama, a ovo su dostignuća planirana u narednih 12 mjeseci u oblastima avijacije, robotike, arhitekture …

Avijacija

budu1

Nadzvučni jumbo-jet XB-1 Supersonic Demonstrator osmišljen je za letove brzinom od 2.333 km/h, što znači da bi bio najbrži civilni avion u istoriji. Avion start up kompanije Boom Technologies iz Denvera (Colorado) moći će da primi 45 putnika, a razdaljinu od Londona do New Yorka prelaziće za manje od tri i po sata. Ako sve bude po planu, u saobraćaj će biti pušten krajem 2017.

Dizajn

budu2

Kuće sa 3D štampača više nisu novost, ali ova nova tehnika štampanja jeste. Nakon što je pobijedio na takmičenju Freeform Home Design Challenge, koje je organizovala start up kompanija Branch Technology, arhitektonski studio WATG’s Urban Architecture iz Čikaga planira da napravi kuću površine 75 kvadratnih metara u Chatanugi (Tennessy), pri čemu će u procesu izgradnje koristiti tehniku ćelijske proizvodnje.

Moon Express

budu3

Start up kompanija Moon Express dobila je odobrenje američke vlade za komercijalne svemirske letove na Mjesec. Osnivači Bob Richard, Navin Jane i Barney Pall planiraju da testiraju lunarni lender MX-1 na elektronskom busteru kompanije Rocket Lab, prije nego što krene u prvu misiju s posadom.

Blue Origin

budu4

Osnivač kompanija Amazon i Blue Origin Jeff Bezos priprema se za početak letova u svemir 2017. godine, sa ciljem da obavi 100 suborbitalnih letova godišnje. Njegov novi šatl “New Shepard” proći će neposredno ispod Karmanove linije, 100 kilometara iznad nivoa mora, a šestoro putnika će osjetiti bestežinsko stanje prije nego što se letjelica spusti padobranom.

SpaceX

budu5

SpaceX planira da pošalje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu u svrhu testiranja, prije nego što obavi prvi komercijalni let. Raketa “Dragon” poletjeće s kosmodroma Svemirskog centra “Kennedy” u Floridi, nakon što je NASA u septembru potpisala s kompanijom ugovore o djelimičnom finansiranju izgradnje letjelice.

Virgin galactic

budu6

Planovi kompanije Virgin Galactic za putničke suborbitalne svemirske letove i dalje su aktuelni, ali njihov početak još nije tačno određen zbog pada letjelice “VSS Enterprise” 2014. Uprkos tome, 700 ljudi se prijavilo za putovanje letjelicama “VSS Unity”, “VSS 3” i “VSS 4”.

Robotika

budu7

Robotički kuhar, čija proizvodnja treba da počne 2017. godine, umjeće da pripremi 2.000 jela, koristeći 129 senzora i 20 motora. Proizvod londonske kompanije “Moley Robotics” imitira ljudske pokrete mješanja, sipanja i provjeravanja temperature na kojoj se priprema jelo.

Medicina

budu8

Italijanski neurohirurg Sergio Cannavero nada se da će obaviti prvu transplantaciju glave 2017. Pacijent Valerij Spiridonov pati od Vernig-Hofmanove bolesti, tj. spinalno-mišićne atrofije, zbog koje je vezan za invalidska kolica. U ovoj proceduri će učestvovati tim od 150 članova medicinskog osoblja, a operacija će biti obavljena nakon probne operacije na donorima koji su doživjeli moždanu smrt.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti