Brdsko-biciklistički maraton na planini Prenj

U organizaciji Udruženja “My Way” Mostar i “Sport1 Focus Sport” iz Kraljevine Norveške, 17. avgusta prvi put bit će održan Međunarodni brdsko-biciklistički maraton pod nazivom “Putevima šverca duhana-Tobacco Road”, saopšteno je iz Udruženja “My Way”.

Ova svojevrsna manifestacija bit će prilika da Mostar i Hercegovina budu domaćini jednog biciklističkog takmičenja na državnoj razini, koje će promovirati biciklizam i biciklistički turizam te potencijale koje u tom smislu posjeduju ovaj grad i regija.

Takođe, ova biciklistička utrka bit će uvertira u svečanost otvaranja Biciklističkog parka Prenj, budući da “Tobacco Road” najvećim dijelom prolazi kroz tu planinu.

Ovaj projekt je organizovan u saradnji s Turističkom zajednicom Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je financirao kompletan projekt obilježavanja staza, postavljanja info-tabla i panoa.

Tako je u okviru Biciklističkog parka obilježeno 360 kilometara postojećih makadamskih puteva namijenjenih prvenstveno za brdski biciklizam, ali i za druge vidove rekreacije na kompletnom području planine Prenj.

Biciklistički park Prenj ima četiri “ulazne” tačke na kojima su postavljene info table s mapom cjelokupnog parka i to Rujište, Jablanica, Konjic i Boračko jezero.

Učesnicima će biti distribuirane džepne karte biciklističkog parka, a posjetioci će se moći upoznati i sa samim stazama i oznakama na terenu, s obzirom na to da utrka, kako je već navedeno, većim dijelom prolazi novoobilježenim stazama.

“Željeli smo da Grad Mostar promovišemo na jedan novi, neobičan, ali urban i progresivni način. BiH je već u svijetu prepoznata kao veliki potencijal za biciklizam i vjerujemo da će ova utrka biti svojevrsna atrakcija, s obzirom na to da će staza u potpunosti prolaziti nekadašnjim putevima krijumčarenja duhana”, naveli su organizatori.

Takođe, ovaj maraton će biti organiziovan uz podršku brojnih biciklističkih klubova iz Mostara i BiH, a takmičenje će biti organiziovano za kategorije Elite, U23, Juniori i Hoby u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Pobjednike očekuju vrijedne novčane i druge nagrade.

Integralni članak pročitajte na: http://www.konjic24.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti