Bolno stanje koje zbog sramote mnogi ignorišu

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi, neprijatna pojava čiji je uzrok savremeni način života.

hem

Šta su hemoroidi i šta ih uzrokuje?

Spužvasti jastuci u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana, uz nasljedne sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene, pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

Simptomi koje ne smijete ignorisati

Hrkanje, osjećaj unutrašnjeg pritiska, bolni otok, čvorovi i posljedično krvarenje su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu hemoroida. Ne smijete ih ignorisati nego se morate konsultovati sa svojim ljekarom o pravilnoj metodi liječenja, a ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana – postoji vjerovatnoća da to uopšte nisi hemoroidi.

To mogu biti razlozi koji ukazuju na Hronovu bolest, autoimunu inflamatornu bolest digestivnog sistema. U tom slučaju posjetite gastroenterologa da izvršite sve neophodne testove i uklonite sumnju u vezi sa ovim zdravstvenim problemom.

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

Spoljašnji su postavljeni duž ivica anusa i prekriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, pojavljuje se otok na izlazu iz analnog kanala, a osjećaj je prisutan kao teška i bolna izraslina. Krvare samo kad puknu i obično se povlače nakon terapije.

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa i manifestuju se kroz krvarenje i udubljenja koja se javljaju prilikom pražnjenja. Postaju nezgodni ukoliko se ukliješte i ne mogu da se vrate u analni kanal, što izaziva teške bolove i krvarenje.

Terapija i prevencija

O ovoj bolnoj nelagodnosti muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 procenata ljudi ima problema sa hemoroidima. Kod učestalih problema sa hemoroidima potrebno je potražiti pomoć ljekara, a preventivno kada se problem povuče, efikasno pomaže promjena stila života – ishrana bogata vlaknima, fizička aktivnost i što manje napora pri vršenju velike nužde.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti