Kako prepoznati da vam je tijelo puno toksina

Kad pogledamo razine onečišćenja vazduha, vode i hrane oko nas, moramo priznati da toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora

detox2

Detoksikacija je u zadnje vrijeme jako popularna i nema dileme da se ponekad pretjeruje, jer naše tijelo ima organ zadužen za to – jetru.

No, kad pogledamo razine onečišćenja vazduha, vode i hrane oko nas, moramo priznati da toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, unutrašnjeg i vanjskog onečišćenog zraka, pušenja, pesticida, hrane koja sadrži vještačke sastojke i drugih.

Stoga, evo 7 znakova da vam je tijelo prepuno toksina:

Glavobolje – hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu alarmirati na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzijskih glavobolja i migrena.

Letargija – budite li se umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas kroz cijeli dan, svakako biste trebali razmisliti o detoksikaciji. Pokušavate li nedostatak energije nadoknaditi stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem.

Nakupljanje masnog tkiva na trbuhu – toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospješiti nakupljanje masnog tkiva na trbuhu.

Nesanica – nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može značiti da biste trebali pročistiti jetru jer je nesanica često povezana s problemima s jetrom.

Osjećaj vrućine – jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se ‘pregrijati’ pokušavajući ih izbaciti znojenjem

Problemi s kožom – ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebali, tada u pomoć uskače koža. Da se tijelo pokušava očistiti od toksina možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni.

Žuti ili bijeli jezik – jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može poremetiti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sistem bori protiv toksina.

 Stoga, kad uočite da su se pojavili ovi znakovi, svratite do doktora koji će vam preporučiti najbolji način čišćenja organizma.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti