BIVŠI AGENT CIA-e otkrio metode američke vlade za mučenje zatvorenika, poručivši da se sve zataškalo, a riječ je o ratnom zločinu

CIA je zatvarala ljude bez ikakvog sudskog naloga

Bivši oficir američke obavještajne službe Philip Giraldi otkrio je i izrazio žaljenje što niko nije odgovarao za zločine koje je počinila CIA i što se ljudi odgovorni za uvođenje metoda mučenja zatvorenika sada nalaze na visoko plaćenim pozicijama u kompanijama koje blisko sarađuju s CIA-om.

Giraldi  je o tome odlučio progovoriti nakon što su u javnost izašli dokumenti u kojima se piše o tome kako je CIA razmatrala upotrebu sedativnog sredstva, koje se koristi za liječenje anksioznog sindroma. 

Naime, po njegovim tvrdnjama, američki obavještajci poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine razmatrali su mogućnost upotrebe supstance poznate kao “serum istine” kako bi iz osumnjičenih izvukli neophodne informacije, a taj američki obavještajac i doktor ističe da je upotreba takvih metoda “ratni zločin”.

U to vrijeme, CIA je zatvarala ljude bez ikakvog sudskog naloga i slala ih u zemlje gdje su postojali zatvori za mučenje, poput Tajlanda i istočne Evrope. Poslije terorističkih napada 2001. godine, kada je poginulo 3.000 osoba iz 90 država, Vlada SAD pribjegla je uptrebi spornih metoda ispitivanja uz upotrebu mučenja. CIA je oformila nekoliko tajnih mjesta u inostranstvu, gdje su zatvorenici, osumnjičeni da su sudjelovali u pripremi terorističkog napada, bili ispitivani i mučeni.

Izvor: 100posto.jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti