Bila je posljednja žena narodni heroj SFRJ: “Kad su nas 2006. izjednačili sa četnicima ZANIJEMILA SAM!”

Ukupno je bilo 1.322 nosilaca Ordena narodnog heroja, najvišeg priznanja za hrabrost u SFR Jugoslaviji.

Posljednja žena među njima, Danica Dana Milosavljević umrla je 26. februara 2018. godine u 93. godini.

Danica Milosavljević imala je 16 godina kad je Hitler napao Jugoslaviju. Ali, već je bila uključena u ilegalni rad, i kad su Nijemci okupirali Užice, ona je uveliko radila na pripremanju ustanka. Umjela je da glavnom ulicom prolazi noseći korpu u kojoj je preko bombi i municije bilo naslagano voće. “Nisam razmišljala o mogućnosti da me neka patrola zaustavi …”, odgovara na pitanje da li je bila svjesna rizika.

Najstarija od četvoro djece, pomagala je roditeljima, krojačkim radnicima i rano ušla u svijet odraslih. Kad je u oktobru ’41. pošla u partizane, otac joj je sašio uniformu, i kapu koju će četnički metak rasjeći na polovine, prošavši tik iznad njene glave.

Drugom prilikom, neće tako srećno proći: u decembru ’42. kod Livna će biti ranjena u kuk. “Nisam osjetila metak, samo me je nešto udarilo, kao stijena …” Dva njena saborca stavila su je na konja, ali su sporo odmicali, pa je postojala opasnost da ih ustaše stignu. Molila ih je da je ostave, da ne zarobe i njih, ali oni nisu htjeli… Oporavila se kasnije, taman da se bori na Sutjesci.

“Najteže mi je u ratu bilo tada, jer nismo mogli da povedemo sve ranjenike”, kaže. I kada je, isto na Sutjesci, zaostala za jedinicom da bi sačekala četu u kojoj je bio njen brat od strica. A kad je pristigla, rekli su joj da je ostao ranjen ili mrtav. I on, i druga dva brata od strica poginuli su u borbi sa Nijemcima i četnicima.

“Četnici su bili kao lešinari, vukli su se za našim izmučenim jedinicma i ubijali naše zaostale drugove”, reći će. Bila je i bolničarka, ali i bombaš, i puškomitraljezac. U posljednjoj godini rata, prilikom prelaska Ibra sa grupom novopridošlih boraca, naletjela je na zasjedu. Da bi spriječila neiskusne saborce da se razbježe, komandovala je juriš i prva krenula na neprijateljski položaj. Sa još jednim drugom, tada je zarobila mitraljez.

“Uvijek sam mislila da me gledaju potcjenjivački što sam žensko, pa sam se trudila da budem izjednačena sa muškarcima u borbi”, kaže. U burnoj istoriji socijalističke Jugoslavije, bila je svega 91 žena narodni heroj. Danica Dana Milosavljević proglašena je za jednu od njih 1953. godine. Poslije rata udala se za novinara “Duge” Borivoja Razića, bila na političkim i društvenim funkcijma, a decenijama je živjela na posljednjem spratu jednog solitera u Beogradu …

“Mi borci NOR-a smo danas zatvoreni za medije. Država se odrekla narodnooslobodilačke borbe, a nas borce je izdala. Ja se ne osjećam da živim u svojoj državi. Ona nije zaštitila moje dostojanstvo, kao borca, priznala je četnike kao antifašiste, iako su ratovali sa Nijemcima rame uz rame, protiv nas, na svim frontovima, u svim ofanzivama …” besjedila je.

Bila ja gost na nekakvoj priredbi u Centru „Sava“ kad je tadašnji predsjednik Boris Tadić sa govornice poručio da su „svi učesnici rata izjednačeni“.

“Zanijemila sam! Niko od nas prisutnih boraca nije mogao vazduha da uzme, jedino nas je povratilo kad je Miša Janketić počeo da aplaudira Titovoj slici kad se pojavila na ekranu … Tadić je već bio otišao, promarširao je pored nas. Dodvoravaju se tom Zapadu i gloabalizaciji.” Kad su promijenili naziv Ulici Jelene Ćetković, nazvanoj po heroju koja je zverski tučena i streljana u logoru, otišla je u “Politiku”.

“Htjela sam da protestujem, a pošto nisam drukčije mogla, sjetila sam se da dam čitulju za te drugarice koje su strijeljane na Banjici, u logoru i jednog dječaka koji je streljan sa njima. Izašlo je u Politici. Napisala sam u čitulji ‘zločinci i izdajnici’, pa su me iz oglasnog odjeljenja molili da to promijenim, iako sam iz svog džepa platila 10.000 dinara. Molila me njihova šefica, jer, kazala mi je, Njemačka drži ‘Politiku’, pa će izgubiti posao. Napisala sam onda umjesto onog zločinci i izdajnici – bijednici i jadnici.”

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti