ANALIZE: Naučnici nude dokaze koji potvrđuju da je Mars bio naseljen

NASA roboti su došli do mnogih neobičnih otkrića na površini Marsa.

Kao prvo, Curiosity je pronašao metan na Marsu. Ako uzmete u obzir da 90% metana na Zemlji stvaraju živi organizmi, onda bi to mogao biti jedan od prvih dokaza da je Mars naseljen ili da je bar nekada bio.

Metan na Marsu je izmjeren u naletima, što znači da su najniže vrijednosti iznosile oko 0,7 ppmv (dio milijarde u zapremini), ali je u nekim trenucima izmjeren i u 6-10 puta većim količinama, prelazeći 7 ppmv. To ukazuje da na Marsu postoji dodatni izvor metana nepoznatog porijekla.

Jasno je da nešto povećava količinu metana i do 10 puta, a zatim ta količina drastično opada. Mnogi naučnici vjeruju da je Mars nekada bio nastanjen i da se dokazi za to moraju nalaziti negdje na Marsu.

Druga studija je potvrdila da je Mars nekada posjedovao ogromni okean. Prema podacima međunarodnog tima naučnika iz Evropske južne opservatorije (ESO), WM Kek opservatorije i NASA-inog infracrvenog teleskopa na Havajima, moguće je da je čitava sjeverna hemisfera bila prekrivena vodom.

“Naša studija je indirektno procijenila koliko je vode nekada bilo na Marsu, određujući količinu koja je isparila”, rekao je Geronimo Villanueva, naučnik NASA-inog Godard svemirskog centra i vodeći autor studije.

Da bi izračunali količinu tečne vode koju je Mars nekada posjedovao, istraživači su šest godina mapirali količinu teške vode koja se nalazi u trenutnoj atmosferi Marsa. Teška voda ili HDO je prirodno jedinjenje koje nastaje nakon nekog vremena kada jedan vodonik iz molekula vode postane deuterijum (vodonik koji sadrži jedan neutron).

Teška voda isparava mnogo teže. Mjerenjem količine ovog jedinjenja u odnosu na redovne molekule vode u atmosferi Marsa, istraživači su uspjeli da odrede koliko je vode sa Marsa isparilo u svemir.

Naučnici sa Univerziteta u Utrechtu u Holandiji su zaključili da je na Marsu bilo vode prije manje od milion godina, te da bi voda mogla ponovo da se pojavi na Crvenoj planeti u skorijoj budućnosti. Oni su naveli da je voda nestala usljed zakrivljenja gravitacione ose do kog je došlo prije oko 500.000 godina.

Ako je postojala voda, postojao je i život, zar ne? Dakle, ovo drugo je veće otkriće, ali ima ih još.

Pored vode i metana, naučnici su na Marsu pronašli i tragove ksenona 129. Oni su naveli da je poznat samo jedan proces u kom nastaje ksenon 129 i da je to nuklearna eksplozija. Masa izotopa ksenona koji je otkriven na Marsu je skoro ista kao masa onog koji je otkriven na Zemlji.

Ovo je jedan od glavnih faktora koji je naveo istraživače poput dr Brandenburga da izjave kako je na Marsu postojala razvijena civilizacija koja je uništena u nuklearnom ratu.

Da li je moguće da je na Marsu zaista živjela civilizacija čije ostatke sada uočavamo na NASA-inim fotografijama?

Webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti