NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA: Kako je drevni narod Sibira vršio precizne operacije na mozgu prije 2.000 godina

Ruski neurohirurzi zajedno sa timom antropolga i neurohirurga obavili su pionirske testove da bolje razumiju tehniku nevjerovatnih operacija na lobanjama koje su rađene prije više od 2.000 godina.

Stručnjaci sa Instituta za arheologiju i etnografiju ujedinjeni sa istaknutim ruskim neurohirurzima obavili su seriju testova koji otkrivaju izuzetnu vještinu drevnih doktora, opremljenih samo sa drevnim alatkama.

Istraživanje je pratilo otkriće tri drevna posmrtna ostatka koja su stara oko 2.300 do 2.500 godina i vjeruje se da pripadaju članovima Pazirik nomadskog plemena.

Dva muškarca i jedna žena su imali rupe na lobanjama što se smatra najstarijim poznatim oblikom neurohirurgije.

Ruski neurohirurg Aleksej Krivošapin, izjavio je da je zapanjen dijagnozom i realizacijom operacije mozga.

Da bi istražili način na koji su drevni hirurzi operisali, lobanje su prvo analizirali pod mikroskopom. Preciznost i tačnost drevnih doktora je dokazana vidljivom metodom uklanjanja kože a da je pritom lobanja ostala dobro očuvana.

Naučnici su otkrili da su operacije sprovedene u dvije faze: Prvo je oštrim  alatom uklonjen površinski sloj kosti a tek onda je rupa sječena sa kratkim i čestim pokretima.

Jasno se vidi da su sibirski drevni hirurzi bili veoma precizni i sigurni u svojim potezima.

U završnoj fazi istraživanja naučnici su ponovili postupak na lobanji replikom noža koji se u to doba koristio. Trebalo im je samo 28 minuta ali uz znatne napore da ponove operaciju.

Još je ostalo nejasno da li su nomadi u to vrijeme upotrebljavali bilo kakav anestetik protiv bolova.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti