Američka mornarica priznala da je NLO iz 2004. bio opasnost za nacionalnu sigurnost

Neriješeni slučaj iz 2004. godine kada su američki vojni avioni susreli neidentifikovani objekat koji pravi manevre “protivne zakonima fizike” američka ratna mornarica vodi kao “tajni dokument koji može da našteti nacionalnoj sigurnosti”.

“Neidentifikovani vazdušni fenomen” – zvanični je naziv pojave koju su piloti američke ratne mornarice vidjeli tokom leta u novembru 2004. godine, a koji je u jednominutnom trajanju tek prije dvije godine prikazan na nekim društvenim mrežama, piše NY Post.

Do danas se ne zna o čemu je riječ, ali, iako su piloti, tada stacionirani na američkom nosaču aviona Nimitz, vidjeli manevre nepoznatog objekta, mornarički oficiri izbjegli su pominjanje riječi “objekat” i cijeli slučaj stavili pod oznaku “stroga tajna”.

U odgovoru na zahtjev, na osnovu uredbe o slobodi informisanja, portparol Obavještajne kancelarije ratne mornarice SAD potvrdio je da imaju više dokumenata pod oznakom stroge tajne i “najmanje jedan” tajni video vezan za događaj iz novembra 2004. godine.

On je potvrdio da svi dokumenti i materijali nose oznake ili “tajna”, ili “stroga tajna”, te da bi njihovo puštanje u javnost “izazvalo veliku štetu američkoj nacionalnoj sigurnosti”.

Nekoliko mornaričkih oficira koji su svjedočili o incidentu 2004. naveli su da su vidjeli puno duži snimak, u trajanju između osam i deset minuta.

Međutim, kako navode, taj snimak ubrzo su izbrisali “nepoznati pojedinci”, koji su na navedeni nosač aviona stigli helikopterom u vrlo kratkom vremenu nakon što je za video saznala posada broda.

Kad je nezavisni istražilac zatražio da američka ratna mornarica da na uvid sve deklasifikovane dokumente o “NLO incidentu” iz 2004. godine, oni u odgovoru nisu pomenuli nijedan takav dokument, već su naveli postojanje dokumenata pod oznakom “stroga tajna”, kao i video-snimka pod oznakom “tajno”.

Izvor: vijesti.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti