8 tajanstvenih mjesta koja smiju posjetiti samo odabrani (FOTO)

Postoje mjesta na našoj planeti koja nisu dostupna baš svakome, a neka od njih ne biste ni poželjeli posjetiti.

ostrvo1

Na ovim mjestima posjetioci nisu poželjni jer su preopasna, previše ugrožena ili jednostavno previše posebna da bi bila dostupna bilo svakome.

1. Vulkan Heard, Australija

Ovaj vulkan nalazi se na ostrvu smještenom na pola puta između Antarktike i Madagaskara, a spada pod australsku teritoriju. Na njemu se nalazi 41 glečer, a vulkan je aktivan od 2000. godine kad su naučnici uočili tok lave dug čak dva kilometra. Osim vulkana, problem su i izrazito loše vremenske prilike, zbog kojih se ostrvu može pristupiti samo dvije sedmice u godini.

2. Ostrvo zmija, Brazil

Ostrvo Ilha de Queimada Grande, poznatije kao Ostrvo zmija, nalazi se oko 32 kilometra udaljeno od obale Sao Paola. Iako je veliko samo pola kvadratnog kilometra, na njemu se nalazi od 2.000 do 4.000 zlatnih zmija čiji je otrov jedan od najsmrtonosnijih na svijetu. Ugrize li vas ova zmija, umrijet ćete u manje od sat vremena, a otrov joj je toliko snažan da otapa ljudsko meso. Brazilska vlada strogo je zabranila posjete ovom ostrvu, a izuzeci su jedino naučnici.

3. Pećina Lascaux, Francuska

U kompleksu pećina koje se nalaze u sjeverozapadnoj Francuskoj nalaze se neki od najpoznatijih pećinskih crteža na svijetu, a vjeruje se da su stariji od 17 hiljada godina. Pristup pećinama je zabranjen od 2008. nakon što su se kompleksom proširile gljivice.

4. Vatikanski tajni arhivi, Vatikan

Duboko ispod Vatikanskih ulica nalaze se arhivi u kojima su sačuvani vrijedni dokumenti poput Michelangelovih pisama, pisma škotske kraljice Mary napisanog dok je čekala pogubljenje, istorijskih dokumenata Svete stolice od kojih neki datiraju još iz osmog stoljeća. Arhivi su u vlasništvu Pape, a pristup je zabranjen svima osim malom broju osoblja koje se brine za održavanje i probranih naučnika s najprestižnijih fakulteta i istraživačkih instituta koji prije nego što im se dopusti ulazak moraju proći rigorozne provjere.

5. Grobnice Ise, Japan

Kompleks od 125 grobnica posvećen je božici Amaterasu-Omikami. Iako se vjeruje da grobnice datiraju iz trećeg stoljeća, njeni dijelovi se premještaju svakih 20 godina. Posljednji put je to učinjeno 2013. godine. U kompleks smiju ući samo najviši svećenici i svećenice koji moraju biti članovi japanske carske porodice, a izvana se mogu vidjeti samo ograde i krovovi.

6. Područje 51, Nevada

Ovo je baza američkog Ratnog vazduhoplovstva u sjevernoj Nevadi u koju pristup imaju samo tajne službe i vojno osoblje s posebnim odobrenjem. Dugo se vjerovalo da se na tom području testiraju avioni i oružje, a teoretičari zavjere kažu da ovdje američka vlada čuva dokaze o posjetima vanzemaljaca. Iznad ove baze zaštićen je i vazdušni prostor te je zabranjeno čak i prelijetanje.

7. Grobnica Qin Shi Huanga, Kina

Duboko u planinama središnje Kine nalazi se kompleks grobnica prvog kineskog cara Qin Shi Huanga koji je umro 210. godine p.n.e. Grobnica je otkrivena 1974., a u njoj je pronađeno 2.000 unikatnih figura. Vjeruje se da se u grobnici ukupno nalazi 8.000 figura, kao i da kineska vlada zbog poštovanja vjerskih rituala nikad neće dopustiti kompletno iskopavanje. Turistima je dopušteno vidjeti samo mali dio dok će glavna grobnica vjerovatno ostati zauvijek zatvorena.

8. Trezor sjemena na Svalbardu, Norveška

Svalbard Global Seed Vault je podzemni trezor u kojem se čuva oko 840 hiljada uzoraka od čak 4.000 vrsta sjemenki iz cijelog svijeta. Nalazi se na norveškom ostrvu Spitzbergen, hiljadu kilometara udaljenom od Sjevernog pola. Sagrađen je kako bi se, u slučaju globalne katastrofe, mogla očuvati raznovrsnost usjeva. Smješten je 120 metara duboko unutar planine, a ulaz je dopušten samo uposlenicima te vladinim organizacijama koje pohranjuju sjemenke, ali oni mogu pristupiti isključivo svojim sjemenkama.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti