5 najljepših termalnih izvora na svijetu (FOTO)

Termalni izvori su oduvijek privlačili pažnju, ali rijetka su mjesta na svijetu koja se ujedno mogu pohvaliti i ljepotom okruženja u kojem je nastao termalni izvor.

1. Pamukkale, Turska

Ovaj kaskadni termalni izvor iz godine u godinu privlači sve više i više posjetilaca. Tokom cijele godine voda ima istu temperaturu i uvijek se možete lijepo ugrijati i opustiti. Stari Rimljani i Grci veoma dobro su poznavali ovo područje i u blizini su izgradili grad Denizli, koji je bio jedno od prvih turističkih središta na svijetu.

2. Plava laguna, Island

Zamislite tirkizno plavu boju vode jezera koje je okruženo planinama i raznim stijenama. E, to je Plava laguna na Islandu, jedno od najvećih termalnih kupališta na svijetu, koje je nastalo – sasvim slučajno. Obližnja termoelektrana ispuštala je otpadnu vodu u prirodu. Kako zemlja nije uspjevala da upije svu količinu vode ona je ostajala na površini. Ubrzo su stanovnici ovog područja uvidjeli da je ova voda, bogata plavim algama, morskom soli i sumporom, ljekovita za kožu, i od ovog mjesta su napravili poznato kupalište.

3. Termalni izvor Kusatsu, Japan

Ovo nije samo termalni izvor, ovo je prava termalna rijeka koja se nalazi u Japanu. Rijetko koja kupališta mogu da se pohvale tako kvalitetnom i ljekovitom termalnom vodom. Bogata sumporom i visoke kiselosti ova voda ima izrazito blagotvorno djelovanje na kožu, ali i na disajne puteve. Danas su ovdje izgrađene najveće terme na području cijelog Japana.

4. Termalni izvor Saturnia, Italija

Na ovom izvoru sagrađene su poznate terme Saturnia Spa & Golf. Terme su izgrađene tačno iznad vulkanskog izvora koji hrani bazene ljekovitom vodom direktno iz srca zemlje. Italijani su od ovog mjesta napravili savršen posao. Ljekovita voda, koja ne prolazi kroz nikakve procese prije puštanja u bazene, savršena je za zdravstveni turizam, a uz terme je napravljeno i golf igralište koje svake godine privlači sve više igrača, posebno zimi. Vjerovatno zbog činjenice da je riječ o jednom od rijetkih golf terena na svijetu koji ima – zagrijani teren.

5. Waimangu, Novi Zeland

Zalivi na kraju svijeta ogromnu su turističku pažnju privukli snimanjem trilogije Gospodar prstenova, a onda su pridošlice počele da otkrivaju i dijelove zemlje koji nisu poslužili za snimanje filmova. Jedan od njih je i dio nastao radom vulkana Rotorua. Jezero Rotomahana plijeni divnim bojama, a inteligentni Novozelanđani su ovaj najmlađi geotermalni izvor na svijetu dobro brendirali.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti