10 životnih lekcija Alberta Einsteina koje će vam promijeniti život

Već dugo ga smatramo genijem – bio je teorijski fizičar, filozof, pisac i jedan od najuticajnijih naučnika ikada.

ein

Einstein je dao ogroman doprinos naučnom svijetu, uključujući teoriju relativiteta, osnivanje relativističke kozmologije, predviđanje skretanja svjetlosti usljed gravitacije, kvantnu teoriju atomskih čestica u pokretu, koncept energije nulte tačke …

Nobelovu nagradu dobio je 1921. godine, za doprinos teorijskoj fizici i otkriće zakona fotoelektričnog efekta. Objavio je preko 300 naučnih i više od 150 nenaučnih radova.

Einstein se smatra ocem moderne fizike i jednim od najuspješnijih naučnika.

Pred vama je njegovih 10 životnih lekcija:

1. Pratite svoju radoznalost

“Ja nisam nešto posebno talentovan. Samo sam strastveno radoznao.” Šta zadirkuje vašu radoznalost? Šta vas najviše zanima? Praćenje znatiželje je tajna vašeg uspjeha.

2. Istrajnost je neprocjenjiva

“Nisam ja naročito pametan; ja samo duže rješavam problem.” Da li ste spremni da istrajete sve dok ne stignete do odredišta? Kažu da se sva vrijednost poštanske marke sastoji u njenoj sposobnosti da se drži za pismo sve dok ne stigne. Budite poput poštanske marke, završite trku koju ste počeli!

3. Fokusirajte se na sadašnjost

Svaki čovjek koji može sigurno da vozi dok ljubi lijepu devojku, jednostavno ne poklanja poljupcu pažnju koju zaslužuje. “Stara poslovica kaže da ne možemo da jašemo dva konja u isto vrijeme. Ja bih rekao, možemo da uradimo bilo šta, ali ne i sve. Naučite da budete prisutni i predajte se onome na čemu trenutno radite. Fokusirana energija je moć. Tu leži razlika između uspjeha i neuspjeha.”

4. Mašta je moćna

“Mašta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog što dolazi. Mašta je važnija od znanja.” Da li koristite svakodnevno svoju maštu? Vaša mašta unaprijed određuje vašu budućnost. Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta.” Ne dopustite da vam nešto tako moćno poput mašte leži uspavano.

5. Griješite

“Osoba koja nikada nije napravila grešku nije nikada pokušala nešto novo.” Nikada se ne bojite da ćete napraviti grešku. Greška nije neuspjeh. Ona može da vas učini boljim, pametnijim i bržim, ako je pravilno iskoristite. Otkrijte moć grešaka. Želite da uspijete? Utrostručite broj grešaka koje pravite.

6. Živite u trenutku

“Nikada ne razmišljam o budućnosti. Ona dolazi dovoljno brzo.” Jedini način da učinite nešto od svoje budućnosti jeste da budete što je moguće prisutniji u sadašnjosti. Ne možete ‘sada’ da promijenite juče ili sutra, pa je od ogromne važnosti da ono što možete, uradite sada. To je jedino vrijeme koje je bitno, jedino koje je potrebno.

7. Stvarajte vrijednost

“Ne trudite se da postanete uspješni, već da budete od koristi.” Ne gubite vrijeme pokušavajući da budete uspješni, umjesto toga se trudite da stvorite vrijednost. Ako budete vrijedni, privući ćete uspjeh. Otkrijte talente koje posjedujete i naučite kako da ih ponudite na način koji najviše odgovara drugima. Težite tome da budete vrijedni drugima i uspjeh će da zakuca na vaša vrata.

8. Ne očekujte različite rezultate

“Ludost: raditi istu stvar iznova i iznova očekujući različite rezultate.” Drugim riječima, ne možete da nastavite istu vrstu treninga ako želite da izgledate drugačije. Za promjenu života, moraćete da se promijenite do te mjere da promijenite načine na koje razmišljate.

9. Znanje dolazi s iskustvom

“Informacija nije znanje. Jedini izvor znanja je iskustvo.” Znanje proizlazi iz iskustva. Možete da razgovarate i da razmišljate o zadatku koji je pred vama, ali razgovor će da vam da samo filozofsko razumijevanje o njemu. Uprljajte ruke i steknite iskustvo! Ne trošite vrijeme sakrivajući se iza špekulativnih informacija, idite tamo i učinite to što je potrebno. Tako se stiče neprocjenjivo znanje.

10. Naučite pravila igre i onda zaigrajte najbolje što možete

“Potrebno je naučiti pravila igre. A onda zaigrajte bolje od bilo koga drugog.” Jednostavno je. Postoje dvije stvari koje morate da učinite. Prva stvar koju morate da uradite je da naučite pravila igre koju igrate. Ne zvuči uzbudljivo, ali je od vitalnog značaja. Drugo, morate da se posvetite tako jako da neće biti nikoga ko tu igru ​​igra bolje od vas. Ako možete da uradite ove dvije stvari – uspjeh je vaš!

Izvor: ddl.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti