10 razloga zašto jesti bundevu: Zbog lijepe kože, zdravog srca …

U prekrasnu bundevu ne treba samo gledati – iskoristite sezonu i jedite je što više. Odlična je i za muškarce, žene i djecu jer čuva zdravlje i kože i prostate i čisti od toksina.

bundeva2

  1. Bundeve su bogate antioksidansima što znači da djeluju protivupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje vaših zglobova, organa, kod ozljeda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom.
  2. Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta.
  3. Visoke razine vitamina C jačaju imunitet i potiču proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnijom.
  4. Dobar su izvor vlakana pa učinkovito čiste tijelo od toksina i pomažu tijelu da funkcioniše kako treba.
  5. Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i spriječava kardiovaskularne bolesti. 
  6. Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u regulisanju razina holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože. 
  7. Meso bundeve i sjemenke bogate su magnezijem koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.
  8. Bogata je kalijem i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu te imunitet. 
  9. Sadrži L triptofan, hemikaliju koja daje dobar osjećaj.
  10. Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti