Na mjestu nuklearnih testova pronašli mutirane morske pse

Naučnici su u krateru pronašli koralje veličine auta i bogati biljni i životinjski svijet

Mali pacifički atol Bikini mjesto je na kojem su SAD prije više od 70 godina obavljale nuklearne testove u sklopu kojih su tamo detonirane 23 atomske bombe. Danas su naučnici tamo otkrili bujajući ekosistem biljnog i životinjskog svijeta.
Naučnici su objavili kako su na Bikiniju pronašli koralje veličine automobila, te neviđenu količinu riba, kao što su tune i morski psi. Tvrde kako su vidjeli rakove kako se hrane kokosovim orasima punim radioaktivnih voda.

 

Independent donosi izvještaj naučnika, koji su u istraživanje krenuli tako što su uronili u krater koji je nastao eksplozijom hidrogenske bombe, a krenuli su tragom izvještaja o mutiranim morskim psima kojima nedostaje druga leđna peraja.

Steve Palumbi, profesor univerziteta Stanford i njegov tim proučavali su posljedice koje je trovanje radijacijom ostavilo na vodeni svijet. Palumbi navodi kako su flora i fauna na ovom mikronezijskom ostrvu, koje se nalazi na pola puta između Havaja i Australije, jako otporni.
Naučnici ističu kako brojne vrste riba koje žive u ovom dijelu koriste koralje kao mrijestilište.
“Populacija riba ovdje se jako dobro razvija i napreduje jer ih niko ne dira, ostavljene su na miru i na neki čudan način štiti ih mračna istorija ovog mjesta. Ovo je nevjerovatno područje, ali i vrlo čudno”, rekao je Palumbi.

 

Naučnike sada najviše zanima kako su koralji uspjeli preživjeti i kako to da im radijacija nije nanijela neku veću štetu. Njihovo bi istraživanje moglo pomoći u istraživanju ljudskih bolesti.

“Ironično je da je užasna istorija Bikinija mjesto na kojem bismo mogli naći rješenje koje bi moglo produžiti ljudski život. Ako uspijemo shvatiti kako su koralji mogli ponovo kolonizovati ovo područje, nakon nuklearnih testova, mogli bismo otkriti i nešto novo o tome kako sačuvati DNK”, rekao je Palumbi.
No, uprkos tome što prirodni svijet na ovom području cvjeta, ono je i dalje opasno za ljude. Prema izvještaju UN-a, područje oko Bikinija nepovratno je uništeno i kontaminirano.
Timothy Jorgensen u svojoj knjizi “Strange Glow: The Story of Radiation” je napisao kako stanovnici obližnjih ostrva imaju veći nivo radijacije, te da su pod puno većim rizikom od raka i leukemije.
Inače, detonacija kod Bikinija u sklopu serije testova Castle Bravo u martu 1954. godine bila je oko hiljadu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti