Najveća pomorska bitka u istoriji: Sudjelovalo je 38 nosača aviona, potopljen najveći ratni brod ikada napravljen

U toj su bitci sudjelovali na japanskoj strani i slavni bojni brodovi Yamato i Musashi (najveći na svijetu ikada napravljeni)

Dana 23. oktobra 1944. godine započela je po mnogim mjerilima najveća pomorska bitka u istoriji ratovanja – Bitka kod zaljeva Leyte.

Ta se bitka dogodila na pacifičkom ratištu u Drugom svjetskom ratu, a u njoj su se borili Japanci protiv udruženih američkih i australskih snaga. Po Guinnessovoj knjizi rekorda ‘Bitka kod zaliva Leyte’ najveća je pomorska bitka u istoriji po broju brodova i aviona.

Zaliv Leyte nalazi se u Filipinskom arhipelagu, a otvara se prema Filipinskom moru i Tihom okeanu. Bitka je uključivala je čak 34 američka nosača aviona (osam velikih, osam lakih i 18 eskortnih). Japanci su imali znatno manje nosača – samo četiri, što ih je stavljalo u lošu poziciju. Na obje strane bile su u bitku uključene čak 44 krstarice i 21 ratni brod.

Naravno, ratni brodovi bili su najjače oklopljeni površinski brodovi ikada proizvedeni u istoriji, a imali su i najteže topove od svih plovila.

U bitci su sudjelovali na japanskoj strani i slavni ratni brodovi Yamato i Musashi (najveći na svijetu ikada napravljeni). Divovski Musashi u toj je bitci i potopljen, uprkos svom metalnom oklopu debljine i do 65 centimetara (tokom bitke je pogođen sa čak 19 torpeda i 17 bombi).

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti