NEOBJAŠNJENO: S neba su padale tajanstvene želatinozne kuglice, a sljedećeg dana većina stanovnika je oboljela!

Dana 7. avgusta 1994. godine, Oakville, mirni gradić u američkoj saveznoj državi Washington, postao je poprište jedne od najneobičnijih pojava koje su ikad zabilježene. Sve je počelo u jutarnjim satima, kad se na ovo usnulo mjesto sručila kiša. Nije se, međutim, radilo o običnoj kiši: umjesto kapljica vode, iz oblaka su padale čudne želetinozne grudvice.

Niko od petstotinjak stanovnika nikada prije nije vidio ništa slično. Dok su djeca sa znatiželjom posmatrala pomalo ljigave kuglice, kojih je bilo posvuda, pa se čak i dodavala s njima, stariji građani prilazili su im s oprezom. Pokazalo se, imali su ispravan pristup.

Sljedećeg dana, većina žitelja Oakvillea je oboljela, razvivši simptome slične jakoj gripi. Neki su imali poteškoće s disanjem, druge je mučila vrtoglavica, treći su povraćali, a gotovo svi su se žalili na snažne bolove u mišićima i zamagljeni vid. Nepoznata bolest pogodila je i životinje, nažalost puno žešće – mnogi su ostali bez voljenih kućnih ljubimaca. U naredne tri sedmice, tajanstvena oborina pala je na Oakville još pet puta, a onda je svemu došao kraj. Ljudi su se oporavili (u prosjeku, bolest je trajala između dva i tri mjeseca), uginule životinje su pokopane, no jedno je pitanje svima bilo u glavi: čemu su to, dovraga, bili izloženi?

Kad je “nebeski žele” poslan na analizu, događaj je iz kategorije “neobičan” skočio u onu “posve bizaran i neshvatljiv”. Pokazalo se, naime, da ova supstanca sadrži – ljudske leukocite! Za slučaj se tada zainteresovao Odjel za zdravstvo države Washington, u čijoj je, znatno savremenijoj laboratoriji, tvar ponovno analizirana. Osim bijelih krvnih ćelija kojima su, kako se pokazalo, nedostajale jezgre, u uzorcima su ovaj put pronađene i dvije vrste bakterija, od kojih se jedna nalazi samo u ljudskom probavnom sistemu.

Kako naučnici nikad nisu ponudili zadovoljavajuće objašnjenje misterije, ona je postala plodno tlo za bujanje teorija zavjere. Prema najraširenijoj, radilo se o nekoj vrsti biološkog oružja. Je li zabačeni gradić zaista postao mjesto za eksperimente s novim vojnim oružjem? Vazduhoplovne snage SAD-a potvrdile su da su izvele testno bombardovanje u Tihom okeanu u avgustu 1994. godine, na području pedesetak kilometara udaljenom od Oakvillea, ali su negirale bilo kakvu umješanost u izazivanje misteriozne epidemije. Oni kojima su želatinozne gadarije padale po glavi bili su vrlo skeptični prema tom saopštenju – barem desetak stanovnika Oakvillea ispričalo je da su, dan prije kiše iz horor filma, njihove domove nadlijetali vojni avioni.

Postojala je i hipoteza da su ti ugrušci jednostavno sadržaj avionskog wc otpada, no stručnjaci iz Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo su je demantovali, objasnivši da su toaletne tekućine svih komercijalnih letjelica plave boje, dok su tajanstvene grudvice bile bezbojne. Naročito maštovita jeste ideja da su ugrušci zapravo bile – meduze! Prema ovoj zamisli, meduze su, zbog bombi koje su pale u Tihi okean, isplivale na površinu ošamućene i mrtve. Nakon toga su ih pokupili snažni vjetrovi, da bi u konačnom, zajedno s kišom, pali na područje Oakvillea. Svakako, pričalo se i o vječnim krivcima za sve čudne pojave, vanzemaljcima i chemtrailsima, ali na detalje tih besmislica ne želimo gubiti vrijeme.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti