Zmaj iz stvarnog života: U Australiji otkriven fosil najvećeg letećeg reptila

Paleontolozi sa Univerziteta Queensland, Australija, naišli su na nešto što se čini najbližim zmaju iz stvarnog života a pronalazak je zaista veličanstven

Na ogromnom prostoru Australije, usred neravnih pejzaža i jedinstvenih divljih životinja, pronađen je fosil koji je bacio novo svjetlo na izvanredna stvorenja koja su nekada naseljavala njeno drevno nebo. Otkriće nove vrste pterosaura, Thapunngaka shawi, oduševilo je zajednicu paleontologa širom svijeta, pružajući vrijedne uvide u praistorijski svijet.

Pterosaurusi, koji se često pogrešno označavaju kao dinosaurusi, zapravo su bili leteći reptili koji su koegzistirali sa svojim kopnenim rođacima tokom ere mezozoika. Ova intrigantna stvorenja posjedovala su sposobnost letenja, po čemu su se razlikovala od svojih rođaka dinosaurusa. Thapunngaka shawi, koji pripada podgrupi anhanguerians, posebno je bio istaknut po svojim karakterističnim šiljastim čeljustima i oštrim zubima, koji su mu dali žestoko zastrašujući izgled.

Jedna od istaknutih karakteristika Thapunngaka shawi bio je njegov zapanjujući raspon krila, koji je iznosio preko 7 metara. Masivni raspon krila omogućavao je ovom stvorenju da leti na ogromne udaljenosti i postigne impresivne brzine. Zamislite stvorenje koje veličanstveno klizi nebom, bacajući veličanstvenu sjenu na zemlju ispod, dok prati svoj plijen ili prelazi velike udaljenosti u potrazi za novim teritorijama.

Fosil Thapunngaka shawi je prvobitno otkriven 2011. godine, ali je bilo potrebno pet godina pedantne analize i istraživanja da se potvrdi njegova klasifikacija kao nove vrsta pterosaura. Datira iz ranog perioda krede i jedan je od najstarijih anhanguerijana koji su nam poznati, te daje bogat uvid u ranu evoluciju ovih izuzetnih stvorenja.

 

Thapunngaka shawi je tek treća vrsta pterosaura identifikovana u Australiji i prvi anhanguerian. Ovo otkriće je posebno značajno jer su fosili pterosaura nevjerovatno rijetki. Ova stvorenja su imala delikatne, šuplje kosti koje nisu bile pogodne za fosilizaciju, što čini pronalaženje i proučavanje njihovih ostataka izazovnim poduhvatom. Kao takva, svaka nova otkrivena vrsta pterosaura predstavlja značajan napredak u našem razumijevanju praistorijskog života ptica.

Ime “Thapunngaka shawi” ima zanimljivo porijeklo. To je kombinacija riječi “Thapunngaka”, što znači “usta koplja” na jeziku Wanamara Aboridžina i “shawi”, odajući počast Lenu Shawu, pasioniranom lovcu na fosile koji je i napravio zapanjujuće otkriće.

Kada zamislimo drevno nebo Australije, ispunjeno moćnim Thapunngaka shawi, odlazimo u prošlost u svijet koji je bio znatno drugačiji od našeg. U ovoj primordijalnoj eri, ova stvorenja koja izazivaju strahopoštovanje su vladala, pokazujući svoju nevjerovatnu letačku snagu i žestoke grabežljive instinkte. Oni su izborili svoje mjesto u ekosistemu, prilagođavajući se izazovima koje je postavilo okruženje koje se stalno mijenjalo.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti