ŽIVOTNA PRIČA PRELIJEPE GLUMICE: Umrla je od slomljenog srca

Na setu filma “Christine” fatalno se zaljubila u kolegu Alaina Delona te se zbog njega preselila u Pariz

romy1

Romy Schneider bila je fascinantna glumica jer je istovremeno bila krhka i odlučna.

Kad je imala samo 17 godina, dobila je ulogu kraljice Sissi koja ju je proslavila, no cijelog života mrzila je tu ulogu.

Nakon toga ta je Njemica rođena u Austriji otišla u Pariz kako bi ponovno izgradila svoju karijeru. Uspjela je postati jedna od najvećih zvijezda francuske kinematografije, pokupila je brojne nagrade i snimala s najvećima od najvećih.

Umrla je u Parizu 1982. godine.

Pravim imenom Rosemarie Magdalena Albach, rođena je 1938. godine u Beču u porodici glumaca, među kojima je bila njena baka Rosa Albach-Retty, njen otac Austrijanac Wolf Albach-Retty i majka Njemica Magda Schneider. Prvih godina njenog života odgajala ju je dadilja, a roditelji su joj se razveli kad je imala sedam godina. Majka je preuzela brigu o njima te usmjerila kćerku prema glumi, a brigu o Romynoj karijeri preuzeo je očuh Hans Herbert Blatzheim, za kojeg je kasnije rekla da je pokazivao “nezdrav interes za nju”.

Prvi film “When the White Lilacs Bloom Again” snimila je sa samo 15 godina, a potom je počela glumiti princeze, najprije Viktoriju u “Mädchenjahre einer Königin”, a potom Sissi koju je utjelovila u dva filma.

1979. godine njen prvi suprug Harry počinio je samoubistvo, a nju je proganjala grižnja savjesti.

Dvije godine kasnije dogodila se tragedija s kojom se nije mogla nositi. Tokom boravka u kući roditelja njegovog očuha u Saint-Germain-en-Layeu, njen 15-godišnji sin David odlučio je u dvorište ući penjući se po šiljastoj ogradi. U jednom se trenu poskliznuo, a šiljak mu je probio bedrenu arteriju. Pao je preko ograde, a spas je pokušao naći puzeći do ulaznih vrata, gdje je kucao i zapomagao. Kad je njegov očuh otvorio vrata, dječak je već počeo gubiti svijest zbog velikog gubitka krvi.

Nakon smrti sina Romy je živjela svega godinu dana. Počela je prekomjerno piti, a kad je pronađena 29. maja 1982. mrtva u svom stanu, najprije se posumnjalo da si je oduzela život. Patolog Laurent Davenas utvrdio je da je preminula od srčanog zastoja.

Pokopana je u Boissy-sans-Avoiru pod svojim pravim imenom, a Delon se pobrinuo da se posmrtni ostaci njenog sina presele iz njegovog prvog groba u majčin grob.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti