Zataškane priče iz ukletog Alcatraza lede krv u žilama

Od neobjašnjivih promjena temperatura i dodira do čudnih smrti – ovo su najveće tajne Alcatraza

“Pustite me van! Napadnut sam! Ispred mene su velike crvene oči, milosti, molim vas!”, vrištao je glas iz jedne ćelije zatvora, no čuvari su ga ignorisali.

Krikovi su dopirali iz najizolovanijeg dijela zatvora, mjesta namijenjenog najtežim prestupnicima koji su tamo u hladnoći i mraku sjedili mjesecima, a ponekad i godinama. Odjednom, usred tmine noći, vapaji robijaša su utihnuli. Kad su zatvorski čuvari sljedećeg jutra otvorili vrata, pronašli su mrtvog zatvorenika.

Jeziva misterija

Ono što je prestrašilo čuvare je bila činjenica da za njegovu smrt nema logičnog objašnjenja, jer nije bio bolestan, dok su na njegovom vratu pronađeni tragovi davljenja. No, ko ga je mogao daviti kad je bio sam, zaključan u mraku?

Doktori su na obdukciji zaključili kako te povrede nije mogao nanijeti sam sebi, no cijeli se slučaj odlučio sakriti kako se ne bi dizala panika, ili bacila neopravdana sumnja u brutalnost čuvara i dalo materijala za priče da su mu oni presudili.

Hodnicima tumaraju duhovi ubica

Alcatraz je, bez ikakve sumnje, najslavniji zatvor u istoriji. O njemu su ispisane nebrojene knjige i nekoliko filmova, a danas privlači čak i ljubitelje paranormalnog. Prije nego što je postao zatvor, Alcatraz je prvo bio vojna baza. S obzirom na izolovanost ostrva koje je uz to okruženo hladnim morem i opasnim strujama, baza je pretvorena u vojni zatvor. Početkom 20. vijeka započelo je prilagođavanje za civilne zatvorenike koje je završeno 1920. godine.

U kompleksu od čak 90 hiljada kvadrata kazne su služili najveći američki kriminalci, a među njima i Al Capone , Doc Barker i George ‘Mašinka’ Kelly . U bijegu se oprobalo 36 zatvorenika. Njih 23 je uhvaćeno, šestero ubijeno, dvoje se utopilo, petero ih se smatra nestalima. Oni ili su se utopili ili su zaista i pobjegli. O posljednjem i najslavnijem bijegu snimljen je i film s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Samo godinu nakon tog bijega Alcatraz koji je dotad smatran najčuvanijim zatvorom na svijetu zatvoren je zbog ‘previsokih troškova održavanja’. S obzirom na brutalne uslove u kojima su bili zatvorenici te brojna samoubistva, zatvor se danas smatra jednim od najukletijih mjesta u SAD-u. Danas je prepun turista koji redovno prijavljuju neobične zvukove, vrištanje i jecanje koje dolazi iz ćelija.

Neobjašnjive promjene u temperaturi

Tokom posjete zatvoru, uvijek iznova se pojavljuju svjedočanstva ljudi koji su navodno iskusili neobjašnjive promjene u temperaturi iza zidina Alcatraza, koje su potvrdile i istrage o paranormalnim pojavama.

Zatvorenici su cijelo vrijeme boravka u zatvoru prijavljivali da vide misteriozne obrise i sjenke. Oni su bili smješteni u minijaturnim samicama, a bilo im je strogo zabranjeno govoriti. Zbog toga je u zatvoru vladala zaglušujuća tišina, a čuli su se samo zvukovi otključavanja ćelija i zveckanja ključeva. Oni koji bi se ogriješili o kućni red, za kaznu bi završavali u zloglasnom bloku D, gdje su strpani u samice goli, bez WC i bilo čega drugog, nagi među hladnim zidovima.

Neki su zatvorenici prijavili kako neprestano čuju zvukove šivaće mašine iz obližnje fabrike, iako je odavno zatvorena, drugi su pak rekli kako su osjećali trnce kako im se penju duž kičme, a jedan je prijavio kako ga je u vešeraju nešto neobjašnjivo ubolo u potiljak.

Snimili duh žene koji je čekao u sobi za posjetioce

Sheila Sillery-Walsh (48) iz Birminghama i njezin partner Paul Rice (50) vratili su se iz turističkog obilaska zloglasnog zatvora Alcatraza s rijetkim suvenirom – mogućim dokazom postojanja paranormalnih aktivnosti tamo.

Naime, snimajući prostorije zatvora otvorenog 1933. godine na ostrvu nedaleko od San Francisca, Sillery-Walsh je kamerom iPhonea uspjela zabilježiti duh mlade žene kako sjedi u prostoriji u kojoj su se nekad sastajali zatvorenici i njihovi posjetioci.

Sillery-Walsh je ispričala kako je ženu odmah uočila na ekranu, pa naglasila da je nije bilo moguće vidjeti očima kroz prozor na vratima iz čega je izvukla zaključak da je riječ o natprirodnom entitetu.

Par je u međuvremenu kontaktirao brojne nekadašnje čuvare u Alcatrazu, međutim baš niti jedan je se nije mogao sjetiti.

Nema zatvorskog uposlenika koji tamo nije doživio nešto paranormalno

Alcatraz je, napomenimo, zatvoren 1963. godine, a istražioci paranormalnih fenomena ga smatraju jednim od ‘najopsjednutijih’ mjesta na svijetu.

Prema zapisima istoričara ostrvo su čak i pripadnici plemena Ohlone prije mnogo vijekova smatrali okupljalištem zlih duhova, te su ga prema otkrićima arheologa koristili kao groblje za izopštene.

Puno godina kasnije je pisac E.Floyd zabilježio kako gotovo da nije bilo tog zatvorskog uposlenika koji barem jedanput nije doživio nešto paranormalno, a prema predajama u Alcatrazu su se, između ostalog, u noćnim satima redovno mogli čuti šapat, plač, vriskovi i zveket lanaca u praznim prostorijama.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti