Zašto se Titov lik našao na plakatima širom Italije? (FOTO)

Pokret pod nazivom ‘Noi saremo tutto’, koji deluje u većim italijanskim gradovima, kao što su Rim, Napulj, Firenca i Đenova plakatima i grafitima širom zemlje je tokom 2014. godine odao počast Josipu Brozu Titu, jugoslovenskim partizanima i borbi protiv fašizma.

“Morte al fascismo – Liberta ai popoli” ili “Smrt fašizmu – sloboda narodu”, uz sliku Josipa Broza i partizana, sa neizbježnom crvenom zvijezdom bilo je napisano je na oba jezika na mnogim zidovima i plakatima po cijeloj zemlji.

Pokret “Noi saremo tutto” nastao je od nekoliko manjih organizacija slične ideologije koje djeluju u većim italijanskim gradovima i deklariše se kao politički kolektiv koji naginje ekstremnoj ljevici.

Između ostalog, oštro kritikuju kapitalizam, imperijalizam i globalizaciju.

Kako se navodi na njihovom sajtu, ovaj pokret poziva svoje simpatizere na okupljanja i proteste i radi borbe protiv revizionizma – u ovom slučaju pogrešnog tumačenja istorije. Naime, ovaj pokret se, između ostalog, protivi italijanskom nacionalizmu usmjerenom protiv naroda bivše Jugoslavije koji je vrhunac doživio u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti