Zapitajte se: A kako bismo uopšte stupili u kontakt s vanzemaljcima? (VIDEO)

Negdje tamo daleko u svemiru sigurno postoji planeta koju naseljava vanzemaljska civilizacija. Pitanje je: ako postoje tamo negdje, kako da ih uopšte kontaktiramo?

Još bolje pitanje: kad ih kontaktiramo, kako ćemo uopšte komunicirati s njima? Wendover Productions napravili su izvrstan video koji nam daje nekoliko potencijalnih metoda za traženje vanzemaljaca (gledajte u zvijezde) i šta bi tačno značilo kontaktirati ih (dosadašnji istorijski evidentirani kontakti među civilizacijama u pravilu nisu završavali dobro). Video, doduše, postane još zanimljiviji kad se uđe dublje u razumijevanje načina na koji naš svijet i jezici funkcionišu.

Pronalaženje načina kako kontaktirati vanzemaljce je dosta težak zadatak. Jezici koje koristimo ovdje na Zemlji prate načelno ista pravila kakav god jezik da je u pitanju (glagoli i imenice, frekventnost korištenja pojedinih riječi), no zaključiti da vanzemaljci razumiju koncept jezika bilo bi u najmanju ruku naivno. Uzmimo samo u obzir životinje koje već imamo na našoj planeti. One komuniciraju puno drukčije od nas (boja, feromoni itd.).

Čak i da na neki način shvatimo vanzemaljski jezik, biti će teško razaznati šta njihove riječi zapravo znače. Ovo je zato jer prevodi na strane jezike vrlo često ne pričaju cjelovitu priču bez da prethodno protumačimo njihov kontekst. Ukratko – jako je teško komunicirati ako osnovi komunikacije nisu na istoj razini.

Wendover kaže da bismo trebali pokušati komunicirati matematikom, s obzirom da je ona univerzalna – jedan plus jedan će uvijek biti dva. Uzmemo li ovo u obzir, matematika bi nam mogla donekle pomoći pri pokušaju komunikacije, no čeka nas još jako puno posla. Kako biste saznali više o temi, srdačno vam predlažemo da pogledate ovaj jako zanimljiv video.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti