Zapanjujuće otkriće u amazonskoj šumi: Istraživači primijetili na hiljade drevnih struktura

Osim fizičkih dokaza o ljudskim naseljima, istraživanje je takođe analiziralo prisutnost i brojnost određenih biljnih vrsta u blizini tih mjesta.

Amazonska šuma, srce netaknutog okoliša i vjerovatno najtajanstvenija šuma na svijetu, oduvijek je bila misterija za naučnike, no nedavna istraživanja koja su napravljena uz pomoć LIDAR tehnologije otkrila su znakove drevnih ljudskih aktivnosti koji sežu hiljadama godina unazad.

Istraživanje predvođeno naučnikom Viniciusom Peripatom iz brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira koristilo je LIDAR, sistem zasnovan na svjetlosnom radaru, za skeniranje površine Amazona veličine 5315 kvadratnih kilometara. Ova tehnologija omogućuje prodor kroz slojeve vegetacije kako bi otkrila potencijalne znakove ljudske aktivnosti, uključujući arhitektonske strukture.

Uzbudljivi rezultati

Rezultati istraživanja su izuzetni. Tim je pronašao 24 dosad neprepoznatljiva mjesta s očitim znakovima ljudskog uticaja, uključujući naselja, odbrambene i ceremonijalne lokacije te čudne geometrijske uzorke izvan glavnih saobraćajnica. Na jugu Amazona čak su primijetili znakove gradskih trgova, što sugeriše postojanje velikih naselja, prenosi Science Alert.

Ekstrapolirajući ova otkrića, istraživači vjeruju da bi se u cijelom Amazonu moglo nalaziti između 10 000 i 24 000 ljudskih građevina koje još treba otkriti. Ovo otkriće ukazuje na to da više od 90 posto ljudske istorije u Amazonu ostaje nepoznato.

Osim fizičkih dokaza o ljudskim naseljima, istraživanje je takođe analiziralo prisutnost i brojnost određenih biljnih vrsta u blizini tih mjesta. Rezultati su pokazali da su neke vrste drveća bile češće u blizini drevnih naselja. Ovo sugeriše da su drevne kulture oblikovale šumu kako bi uzgajale jestive, orašaste plodove.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti