Zabranjena arheologija: Tajanstvena egipatska ploča koja nalikuje na kontrolnu tablu aviona

Neki egiptolozi i teoretičati vjeruju da je ovo replika mnogo starijeg ali daleko naprednijeg objekta koji su koristili bogovi i polubogovi Egipta.

Nakon samo nekoliko sekundi zurenja u ovaj misteriozni objekat, imamo nepogrešiv osjećaj da se radi o artefaktu koji ne pripada vremenu u kojem je datiran.

Zagonetni sto starog egipta ima prečnik oko 49 cm i visinu od 13 cm, težak je čak 75 kg i pažljivo je oblikovan u alabasteru, materijalu koji postoji samo u ovoj regiji i često se koristio za ukrašavanje raznih lokacija, uključujući sarkofage.

Ali ovaj nevjerovatni artefakt apsolutno nije sličan ničemu što je napravljeno u ovo davno doba (ništa slično nije pronađeno do danas), jer ima kružne otvore i u osnovi nerazgovjetne reljefe koje stručnjaci i naučnici ne mogu protumačiti ni nakon godina proučavanja. Karakteristike koje su vidljive objekat čine najsličniji kontrolnoj tabli današnjeg aviona.

Neki egiptolozi i teoretičari pretpostavljaju da je ovo kopija mnogo starijeg predmeta, napravljenog od različitih, manje otpornih na vremenske uslove, ali znatno naprednijih materijala; možda se radi o reprodukciji vanzemaljske tehnologije koju su u prošlosti koristili drevni ljudi.

Artefakt je pronađen 1828. godine i trenutno se nalazi u holandskom muzeju starina u Leidenu. Međutim, nije poznato u kojem hramu ili grobnivi je pronađen. Kao i kod mnogih egipatskih predmeta, njegovo porijeklo (mjesto gdje je pronađeno) često se zaboravlja, ali njegova autentičnost nije upitna. Starost mu se procjenjuje na 4.500 godina i povezuje se sa petom dinastijom faraona.

Prema jednom tumačenju, ova ploča je korištena kako ‘ponudbeni sto’ umrlih pripadnika egipatskih vladara kako bi uspješno ušli u podzemni svijet. Na njoj su, prema ovom tumačenju, iscrtane male kockice u kojima se nalaze simboli – imena jela, pića ili drevnih sredstava za čišćenje i uljepšavanje. Tu je sveukupno preko 90 različitih simbola. Pretpostavlja se da su se u reljefnim udubinama na ploči stavljala različita ulja: u prvih sedam otvora ulja kojima su premazivane statue umrlog vladara.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti