YU šampionka koja je karijeru završila već u 21-oj godini! Sa jako dobrim razlogom!

Nevjerovatna Mateja Svet, pojavila se sa 15 godina, sa 17 je već dobila dva veleslaloma, sa 18 osvojila tri medalje u Kran Montani na SP 1987, sa 19 olimpijsko srebro u Kalgariju, a sa 20 svjetsko zlato u slalomu u Vejlu, pobjedivši Švicarsku Snajder! Bila je čudo ala Monika Seleš, ali je nakon još 7 pobjeda prekinula naglo karijeru 1990, u 22.godini, nikad nije nastupila za Sloveniju.

mateja6

A mogla je … na igrama u Albervilu imala bi tek 23 godine, u Lilehameru 25, u Naganu 29, a u Solt Lejk Sitiju 33!

Sve što je ostvarila u svojoj kratkoj i prebogatoj karijeri dogodilo se u doba “Juge” pa je ona, uslovno rečeno, bila jugoslovenska skijašica. To su detalji, jasno je da je ona prava slovenačka “punčka”, no puno toga publici je ostalo nejasno.

mateja8

“Da, to se ljudima čini strašno ranim odlaskom, sa 21 godinom, ali imala sam osjećaj da sam u skijanju dugo, predugo. Tako je to davno bilo, nisam baš sretna kada se moram prosjećati tih dana…”

mateja10

“Imala sam, dakle, 21 godinu. Ispred mene se nalazio neki formular, posve jednostavni formular kakav svako zna ispuniti. Ja sam ga gledala i shvatila nešto strašno: nisam pojma imala kako se ispunjava. Kažem vam, neki posve obični formular, školarci takve bez problema ispunjavaju. I onda sam shvatila da osim skijanja nemam pojma ni o čemu u životu. I shvatila sam da to ne želim, ne želim biti skijašica koja se ne zna potpisati.”

mateja9

Odlučila se za školovanje, šokirala skijaški i sportski svijet, šokirala Sloveniju. Imala je status nacionalnog heroja. Mijenjala ga je za status studentice. Danas radi kao doktorica, skije koristi jednom ili nijednom u godini.

mateja3

“Nisam u tim krugovima, ne družim se s ljudima iz skijaškog miljea. Ni najmanje mi ne nedostaju.”

mateja4

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti