VOZAČI OPREZ: Ovo su najveće greške koje možete da napravite od JUNA DO SEPTEMBRA!

Jedna od najčešćih greški je sipanje pogrešnog goriva

driving

U toplijem dijelu godine više se vozi pa su i problemi vozača češći. Uglavnom su to greške koje vozači sami prave, a možemo ih izbjeći uz malo više pažnje.

Jedna od najčešćih greški vozača u ljetnjim danima, vjerovali ili ne, je sipanje pogrešnog goriva. U toj situaciji je bitno pravovremeno pozvati pomoć, kako ne bi došlo do velike štete. Čim shvatite da ste sipali pogrešno gorivo, ugasite motor. Dizelaši su osjetljiviji na to od benzinaca.

Drugi učestali problem zbog kojeg vozači često zovu službu pomoći je vožnja na rezervi. Zbog ove loše navike vozača često se događa da vozilo ostane bez goriva. Tokom ljetnjih mjeseci zna da se desi da računar pogrešno izračuna preostalu količinu goriva u vozilu.

Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umesto kočnicom, vuča priključnog vozila ili autoprikolice – bilo koja od ovih radnji može uništiti kvačilo, uvjerili su se već mnogi vozači, jer i kvar kvačila na popisu je čestih ljetnjih problema.

Gubitak ključeva – do čega često dolazi jer se vozači s ključevima okupaju u moru – ili zaključavanje ključeva u vozilu takođe su česte greške vozača ljeti. Pripazite gdje držite ključeve automobila dok ste na odmoru.

Česti su i problemi sa osovinama ili ležajevima prikolica, kao i svjetlima. Teret treba dobro pričvrstiti. Popis najčešćih problema zaokružuje onaj s klima uređajem automobila. Naime, preporučuje se umjereno korištenje klima-uređaja kako ne bi došlo do preopterećenja i kvarova na alternatoru do kojih dolazi upravo zbog neprestanog rada ventilatora.

Kvar ili saobraćajna nesreća uvijek se mogu dogoditi, pa i na te situacije vozač mora biti spreman. Iz automobila ne izlazite bez fluorescentnog prsluka na sebi. Ako možete, vozilo pomjerite uz desnu ivicu kolovoza. Postavite trougao i pozovite pomoć.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti