Vjerovatno nikada niste čuli za džinovsku glinenu vazu staru 2.400 godina otkopanu u Peruu

Ovo je jedan od najneobičnijih predmeta koje su arheolozi ikada otkrili, a nalazi se u blizini linija Nazca i poznatih lobanja Paracasa.

Peruanski Regionalni muzej Ica je 27. oktobra 1966. godine predstavio artefakt jedinstvenih proporcija i oblika koji nikada ranije nije viđen. Bila je to ogromna zdjela za žito, ujedno i najveća pred-hispanska posuda ikada pronađena u Peruu u to vrijeme.

Glinena posuda je imala prečnik 2 metra, visinu 2.8 metara, udubljenja od 5 cm na zidovima i 12 cm na dnu.

Arheolozi su otkrili sjemenke graha, palaresa, juke, lucume i guave unutar posude i okolo nje. Obzirom da na tom području nisu otkriveni ostaci neke divovske peći, arheolozi pretpostavljaju da je masivni glineni lonac prebačen s druge lokacije na mjesto gdje je pronađen i to prije otprilike 2.400 godina.

Masivni glineni lonac otkriven je u oblasti Paracas u Peruu, u dolini Pisko. Njegovo otkriće postavilo je niz pitanja jer je bio jedinstven, kvalitetan i izuzetnih dimenzija. Ipak, malo ili nimalo informacija o velikom glinenom loncu ili drugim sličnim predmetima je objavljeno u javnosti, što nas navodi na nagađanje o tome je li uopšte otkriven u regiji u ovoj regiji.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti