VIRALNA MISTERIJA: Odakle djevojci iz 1938. u ruci mobitel?! Prastari snimak probudio teorije zavjere o putovanju kroz vrijeme

Snimak je nastao ispred američke fabrike Massena u New Yorku

Gotovo deset godina otkako se taj video prvi put pojavio na YouTubeu, pojedini svjetski portali ponovo su se raspisali o djevojci s mobitelom u rukama. Zašto bi to bila toliko interesantna tema, pitate?

Zato što je film snimljen 1938. godine, otprilike šest decenija prije nego što smo spoznali šta je Nokia 3310.

Naravno, isječak je odmah probudio nove teorije zavjere vezane uz putovanje kroz vrijeme, pa i uprkos tome što 1938. godine još uvijek nismo poznavali niti jednog mrežnog operatera.

Odakle onda djevojka s mobitelom prislonjenim na uho? Evo što smo uspjeli saznati o fenomenu zahvaljujući kolegama net.hr

Dakle, filmić zaista jeste nastao 1938. godine, to nije sporno, a snimljen je ispred američke fabrike Massena u New Yorku. No, je li djevojka zaista u desnoj ruci zapravo držala mobitel, nikad nije odgonetnuto uprkos tome što je korisnik YouTubea nadimka Planetcheck naveo da – jeste!

On je čak napisao i to da se djevojka sa snimke zvala Gertrude Jones, pa očekivano istakao da nije bila nikakva putnica kroz vrijeme. “Imala je tada 17 godina”, napisao je Planetcheck, pa pojasnio i to da je tu osobu itekako dobro poznavao jer je bila njegova baka.

“Upitao sam je sjeća li se tog snimka, pa mi sve lijepo pojasnila. Naime, rekla mi je da je Dupont (firma koja je navodno bila vlasnik fabrike iz videa) imala odjel za telefonske komunikacije u fabrici.

Kazala mi je da je firma eksperimentisala s bežičnim telefonima, a moja baka i još pet njenih kolegica dobile su ove bežične uređaje na testiranje na sedam dana. U tom je trenutku razgovarala s jednim od naučnika koji je držao drugi bežični telefon u neposrednoj blizini”, naveo je taj korisnik YouTubea.

Je li pritom rekao istinu? Sve do danas nije 100% potvrđeno, ali zato u nastavku prenosimo šta je na tu temu rekao David Mikkelson, osnivač Snopesa, web stranice specijalizovane za analizu popularnih internetskih teorija (u suštini američki faktograf).

“Ah, tako zapravo možete uzeti bilo koji snimak iz Drugog svjetskog rata koja prikazuje nekoga ko drži nešto sa strane dok priča i tvrditi da je kao putnik kroz vrijeme koristio mobilni uređaj”, rekao je Mikkelson i nastavio.

“Nažalost, filmski isječci iz tog vremena nisu dovoljne rezolucije da bi se tačno vidjelo o čemu govorimo. To što vidimo na snimku moglo je biti bilo šta, od maramice do slušnog aparata”, odgovorio je Mikkelson.

Dodao je da je u teoriji moguće da je Dupont radio na nekoj vrsti ručnog prototipa, nečem sličnom walkie-talkieju, ali je pritom ipak ostao skeptičan.

Firma Dupont nikada nije dala svoj odgovor, ali zaista je tačan podatak da je vojska sredinom tridesetih razvijala prve dvosmjerne radiouređaje.

Kanadski pronalazač Donald Hings bio je prvi koji je stvorio prenosni radio signalni sistem za svog poslodavca CM&S 1937. a sistem je nazvao “packset” – s vremenom je postao poznat kao “walkie-talkie”.

Zaključak: u teoriji je moguće da je djevojka sa snimka zaista koristila neki “praprapramobitel”, ali zasigurno ipak nije bila putnica kroz vrijeme koja je zvala porodicu kako bi je obavijestila da je sigurno doputovala u 1938. godinu.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti