Vijetnamski rat: NLO-i su se suprotstavili američkoj vojsci?

Rijetko se dogodi da vijest o interakciji između vojske i NLO-a dospije u javnost. Jedan bliski susret iz 1968. godine uključivao je posadu američkog patrolnog broda i dvije okrugle svjetleće letjelice …

Vijetnamski rat trajao je gotovo 20 godina i uključivao najveće svjetske sile, SAD i Kinu, koje su kao saveznice sudjelovale u dvobojima između Sjevernog i Južnog Vijetnama. Takođe, teorije zavjere spominju prisutnost NLO-a, a jedan bliski susret iz 1968. otkriva nešto više.

Naime, američki patrolni brod izvijestio je o dvije okrugle svjetleće letjelice koje su ga pratile kroz demilitarizovanu zonu, koja je razdvajala Sjeverni od Južnog Vijetnama. Zatim se javila posada s drugog patrolnog broda i izvijestila o NLO-u iznad prvog broda, uz bljesak svjetlosti i eksploziju.

– Vojska ima veliki interes za NLO-e, a razlozi su ti da njihova sposobnost daleko nadmašuje našu i oni žele saznati o kakvoj se tehnologiji radi i kome pripadaju, izjavio je bivši vazduhoplovni obavještajac, kapetan George Filer.

Tokom svog boravka u Vijetnamu, Filer je podnosio dnevne izvještaje generalu Georgeu S. Brownu, zamjeniku komandanta vazdušnih operacija u Vijetnamu.

– Vijetnamci su napadali utvrde sa vazdušnom podrškom, pogotovo noću kad bi ulazili s brodovima, a ponekad bi se pojavile i neidentifikovane letjelice iznad demilitarizovanih zona, rekao je Filer u jednom intervjuu.

Postojao je problem – ukoliko NLO-i u vojsci postanu zanimljivi, mogu uništiti svačiju karijeru. Brown, koji je dobijao izvještaje na dnevnoj bazi, pet godina nakon susreta NLO-a s patrolnim brodom, izjavio je:

– Ne znam je li ova priča ikad ispričana. Nismo ih zvali NLO-ima. Zvali smo ih neprijateljskim helikopterima. Bili bi viđeni jedino noću na određenim mjestima, tokom ranog ljeta 1968. godine. Uvijek smo reagovali, znalo je tu biti i paljbe …

Filer je bio i svjedok nevjerovatne pojave na nebu iznad Engleske 1962. godine. Njegov radarski ekran je uočio NLO koji je bio “velik poput mosta Forth u Škotskoj”, kojeg su Filer i njegova posada često koristili kao navigacijsku tačku. Objekat je navodno bio velik u rasponu od 300 metara, a nakon približavanja posade je brzo odletio.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti