Velika moć male biljke: Zašto treba što prije da je stavite na radni sto!

Unošenje prirode u kancelariju je jedan od najboljih načina da se smanji stres, poboljša raspoloženje i radna efikasnost i podigne nivo energije i otpornost na bolesti.

biljka

Ne treba da se okružimo džunglom, dovoljne su tri 20-ak centimetara visoke saksije, tvrdi se u istraživanju koje je sproveo tim profesorice Margaret Barchet s Tehnološkog univerziteta u Sydneyju.

U spomenutom istraživanju otkriveno je da sobno bilje može da snizi nivo toksina u vazduhu za čak 20 posto, a druga istraživanja dodaju da može da smanji umor, kašalj, upale grla i simptome prehlade za više od 30 posto i učestalost izostanaka s posla za 60 posto.

Naime, vazduh u zatvorenim prostorima je 5-10 puta zagađeniji od spoljašnjeg. Kod osoba koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru mogu da se jave zdravstveni problemi poput kašlja, poteškoća s disanjem, astme i ostalih tegoba sa sistemom za disanje, kao i problemi sa kardiovaskularnim sistemom (poput slabije cirkulacije).

Neki naučnici tvrde da za pročišćavanje, obogaćivanje vazduha i održavanje optimalnog nivoa vlage u prostoriji nisu zaslužne same biljke, već mikroorganizmi koji žive na njihovom korijenju, u humusu i zemlji u kojoj su zasađene. Ko god da je zaslužan, redovnim zalijevanjem zahvalite toj prekrasnoj simbiozi što vam nesebično poboljšava kvalitet života.

Čini se da glavna prednost sobnih biljaka možda i nije u snabdijevanju kiseonikom, nego u uklanjanju ugljen dioksida, jer brojna istraživanja dokazuju da radna efikasnost pada kako raste nivo ugljen dioksida (a to se često događa u zatvorenim prostorijama u kojima boravi više ljudi). Prema prof. Barchet, najobičnija saksija može u roku od 24 sata da ukloni 75 posto čestica koje zagađuju gradski vazduh.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti