Većina ljudi i ne zna šta znači ako na noktima nemaju bijeli POLUMJESEC!

Često na društvenim mrežama imamo priliku čitati o nekim stvarno neobičnim stvarima na našem tijelu o kojima do sada nismo ni znali.

nokti

Donosimo vam nešto o malom dijelu nokta koji većina nas sigurno uopšte ne primjećuje, a koji vam zapravo može otkriti neke stvari koje još niste ni osjetili, a koje se tiču ​​vašeg tijela. Riječ je o bijelom polumjesecu koji je izuzetno osjetljiv i važan dio strukture našeg nokta i kao takav se ni u kojem slučaju ne smije oštetiti.

Naime, ovaj bijeli polumjesec na dnu nokta zove se lunula. To je vidljivi dio korijena, koji ni u kojem slučaju ne bi trebao biti oštećen, jer u tom slučaju dolazi do deformacije cijelog nokta. U stvari, ispod bijelog bazalnog sloja epiderme skrivene su krvne žile, a to uopšte nije neobično što se može vidjeti na noktima kod ljudi. Sloj kože u korijenu nokta, inače nazvan eponychium, može prekriti lunulu, a tada se ovaj bijeli polumjesec uopšte ne vidi.

Isto tako, nedostatak ili odsutnost lunule može ukazivati ​​na sljedeće: ako se ne pojavi na palcu, može ukazivati ​​na psihološku bolest. Zatim, ako nije na malom prstu, to može značiti da postoje određeni problemi s vašim crijevima.

A takođe, imati mau ili nepostojeću lunulu na domalom prstu može biti znak da vaše tijelo ima problema sa štitnjačom, što je nešto što ne biste trebali zanemariti i na šta biste trebali obratiti pažnju.

Izvor: nezavisniportal.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti